Groei toerisme biedt kansen voor gehele kust

09 april, 2019

19 miljoen buitenlandse toeristen bezochten Nederland vorig jaar. Bijna 15 procent van die buitenlandse bezoekers (2,8 miljoen mensen) bezocht Nederland in de eerste plaats om de kust. In 2030 zal dat aantal stijgen tot 4,3 miljoen buitenlandse kustbezoekers, en daar komen de Nederlandse toeristen nog bij. KHN is blij met deze ontwikkeling. Door het verantwoord spreiden van toeristen kan de gehele kust profiteren en wordt overtoerisme voorkomen.

KHN is blij met de groei van het toerisme. Michel Kloeg, bestuurslid KHN: “De horeca is er klaar voor. Samen met de overheid moeten we er natuurlijk wel voor zorgen dat de toename van toeristen op een slimme manier wordt gekanaliseerd. Op sommige plekken zal dit betekenen dat we de aanwas van toeristen op een slimme manier verspreiden langs de kust. Dat kan door minder bekende dorpen ook een betere status te geven. Bijvoorbeeld door parkeervoorzieningen te verbeteren en strandrestaurants de ruimte te geven.”

KHN pleit ook voor een duidelijk beleid op Airbnb-verhuur door kustgemeenten. Deze vorm van verhuur vindt nu namelijk nog vaak ongecontroleerd plaats. Te veel ongecontroleerde Airbnb vergroot de kans op overtoerisme aanzienlijk.

Binnen het kustpact hebben overheid, ondernemers en natuurorganisaties afspraken gemaakt over de plekken waar toerisme kan plaatsvinden. Die afspraken zijn onder andere bedoeld om voldoende rust en natuur te waarborgen.

Bron: KHN