Meer maatwerk sluitingstijden horeca

22 juli, 2019

Er komen vanaf 2020 extra mogelijkheden wat betreft sluitingstijden in de horeca. Hiervoor is een motie van D66 aangenomen in de Rotterdamse raad. In 2020 moet het college met een voorstel komen hoe er meer maatwerk en flexibilisering in het beleid rondom sluitingstijden kan komen.

D66 pleit al langer voor flexibele sluitingstijden in de Rotterdamse horeca, maar stuitte tot nu toe steeds op weerstand van burgemeester Aboutaleb. Die zag het niet zitten in het kader van de handhaving. Met het aannemen van deze motie lijkt er toch verandering in te komen.

Het Rotterdamse horecabeleid kent op dit moment twee mogelijkheden: avondhoreca, waarbij ondernemers in het weekend tot 02:00 open mogen blijven, en nachthoreca, waarbij er een 24-uursvergunning wordt afgegeven en ondernemers vrije sluitingstijden hebben.

“Deze categorieën zijn achterhaald en rigide”, aldus D66-raadslid Elene Walgenbach. “Er is een behoefte in de stad om later te sluiten dan 02:00, terwijl niet iedereen meteen een 24-uursvergunning wil.” Deze mogelijkheden zijn er nu niet.

Met de motie pleit Walgenbach voor het toevoegen van openingstijden tot bijvoorbeeld 03:00 of 04:00, zonder meteen een 24-uursvergunning af te hoeven geven.

Dit zou volgens D66 ook leiden tot minder overlast. “Wij denken dat verschillende sluitingstijden voor gespreide bezoekersstromen zorgen in de stad, waardoor overlast beperkt zou kunnen worden.” aldus Walgenbach.

Burgemeester Aboutaleb was gematigd positief. Hij maakte een voorbehoud bij het uitvoeren van de motie, omdat hij afhankelijk is van politiecapaciteit en omdat er volgens hem veel aangepast moet worden in het beleid en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Walgenbach was na afloop van het debat stellig: “Meer maatwerk en flexibiliteit op het gebied van sluitingstijden staat in het coalitieakkoord. We roepen dit al veel langer. Ik verwacht dat er in 2020 een gedegen voorstel komt, waarmee we dit eindelijk kunnen gaan regelen.”

Bron: Dagblad 010