Nederlanders drinken vaker 0.0 dranken in de horeca

18 February, 2024

De populariteit van alcoholvrije dranken neemt sterk toe in Nederland, zowel onder jongeren als volwassenen. Deze trend weerspiegelt een groeiend bewustzijn rondom gezondheid en welzijn, waarbij consumenten steeds vaker op zoek zijn naar alternatieven voor alcoholhoudende dranken. Alcoholvrij bier voert de lijst aan, maar ook alcoholvrije wijn en sterke drank winnen aan terrein.

Opvallend is dat het gebruik van deze dranken niet alleen beperkt blijft tot mensen die minder alcohol willen drinken, maar ook populair is onder degenen die hun alcoholconsumptie niet per se willen verminderen. Dit suggereert dat alcoholvrije dranken een aanvullende rol kunnen spelen in diverse sociale settings, van diners tot sportevenementen.

Alcoholvrije dranken

Een belangrijke bevinding uit het onderzoek van het Trimbos is dat meer dan de helft van de volwassen consumenten aangeeft door het drinken van alcoholvrije dranken minder alcohol te gebruiken. Dit onderstreept het potentieel van alcoholvrije alternatieven als een effectief middel voor alcoholreductie en -preventie. Echter, er is ook een waarschuwing: voor jongeren kunnen alcoholvrije dranken een opstapje vormen naar alcoholgebruik, vergelijkbaar met hoe e-sigaretten soms de weg plaveien naar roken.

0.0 dranken in de horeca

Voor horecaondernemers biedt de opkomst van alcoholvrije dranken zowel kansen als uitdagingen. Het benadrukt de noodzaak van een divers aanbod dat inspeelt op de groeiende vraag naar gezondere en verantwoorde opties. Tegelijkertijd vraagt het om bewustzijn en verantwoordelijkheid in hoe deze producten worden gepresenteerd en gepromoot, vooral richting jongere doelgroepen.

De stijgende populariteit van alcoholvrije dranken in Nederland biedt unieke kansen voor horecaondernemers. Deze trend benadrukt een verschuiving in consumentengedrag, waarbij de vraag naar gezondere alternatieven voor alcohol groeit. Voor horecaondernemers ligt hier een kans om te innoveren en te diversifiëren in hun aanbod.

Horecamakelaar met ervaring

Hormax adviseert ondernemers om deze 0.0 trend te omarmen door een breed scala aan kwalitatieve alcoholvrije opties aan te bieden. Dit kan niet alleen nieuwe klanten aantrekken die op zoek zijn naar gezondere opties, maar ook bijdragen aan een positievere drinkcultuur. Het is essentieel om verantwoord te marketen, vooral naar jongeren toe. Door proactief in te spelen op deze groeiende markt, kunnen horecaondernemers hun horecabedrijf toekomstbestendig maken.