Onderdelen van een ondernemingsplan voor een horecabedrijf

01 June, 2023

Een succesvol horecabedrijf begint met een solide ondernemingsplan. Het is een essentieel hulpmiddel om uw ideeën en ambities te vertalen naar een realistisch en haalbaar concept. Dit plan zal de bank, externe financier of verhuurder uitgebreid beoordelen. Het is dus zaak dat het ondernemingsplan van uw droomzaak goed in elkaar zit. Het moet volledig zijn en alle financiële berekeningen moeten kloppen.

Als ervaren horecamakelaar begeleiden wij veel ondernemers bij de aankoop van hun horecabedrijf. We zijn geen bank, maar door onze jarenlange ervaring weten we wel wat de financier graag wil zien. Het businessplan schrijft u echter niet alleen voor de bank, maar ook voor uzelf. Het geeft u houvast en richting in de start van uw bedrijf. In deze blog bespreken we de belangrijkste onderdelen van een ondernemingsplan voor uw nieuwe horecabedrijf en geven we u tips om een succesvol plan op te stellen.

Pakkend plan van aanpak

Een effectieve samenvatting is een korte en bondige beschrijving van uw horecabedrijf, met de belangrijkste informatie over uw concept, doelgroep, locatie, financiering en groeistrategie. Houd het kort en krachtig, zodat potentiële investeerders of partners direct een duidelijk beeld krijgen van uw plannen en ambities.

Denk hierbij aan enkele alinea’s aangevuld met grafieken, foto’s van de locatie en het idee van uw nieuwe concept. Doel van deze samenvatting is dat de lezer zin krijgt om uw zaak te gaan bezoeken.

Uw bedrijfsconcept

Bij het beschrijven van uw bedrijfsconcept is het belangrijk om in detail te treden over het soort horecabedrijf dat u wilt opzetten. Beschrijf de producten en diensten die u gaat aanbieden, de sfeer die u wilt creëren, en hoe u zich wilt onderscheiden van de concurrentie. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

 • Soort horecabedrijf: restaurant, café, catering, foodtruck, enz.
 • Keukenstijl: Frans, Italiaans, fusion, lokaal, enz.
 • Interieurontwerp en inrichting: modern, traditioneel, industrieel, enz.
 • Prijsklasse en doelgroep: budget, middenklasse, luxe, studenten, gezinnen, enz.
 • Unique selling points: bijzondere ingrediënten, duurzaamheid, live entertainment, enz.

Maak een marktanalyse

Een grondige marktanalyse helpt u inzicht te krijgen in uw doelgroep, concurrentie en trends in de horeca. Welke andere restaurants zitten er in de buurt, wat zijn hun prijzen, menukaart en doelgroep. Neem enkele weken de tijd om de omgeving goed te leren kennen en praat met mensen op staat wat ze missen in hun buurt. Deze informatie is cruciaal voor het bepalen van uw positionering en marketingstrategie. Voer een SWOT-analyse uit (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) om de sterke en zwakke punten van uw bedrijf te identificeren, evenals de kansen en bedreigingen in de markt.

De locatie

U kunt nog zo’n mooi concept hebben, u moet wel bereikbaar zijn. De locatie van uw horecabedrijf kan een cruciale factor zijn voor succes. Analyseer de omgeving waarin u wilt vestigen, en houd rekening met de volgende aspecten:

 • Bereikbaarheid: openbaar vervoer, parkeergelegenheid, loopafstand tot centrum
 • Demografie: inwoners, doelgroep, toeristen, enz.
 • Concurrentie: aanwezigheid van andere horecagelegenheden in de omgeving
 • Zichtbaarheid en uitstraling: gevel, terras, enz.

Met een A1-locatie zit u midden in het centrum en met een A2-locatie net aan de rand. Het kan juist ook een goed idee zijn om in de natuur een horecabedrijf over te nemen. Alles is mogelijk, maar iedere locatie heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk ons actuele aanbod en laat u inspireren.

Marketing- en verkoopstrategie

Een effectieve marketing- en verkoopstrategie is essentieel om uw horecabedrijf op de kaart te zetten en klanten aan te trekken. Beschrijf in uw ondernemingsplan de kanalen en methoden die u wilt gebruiken om uw doelgroep te bereiken en uw naamsbekendheid te vergroten. Enkele voorbeelden zijn:

 • Online marketing: website, social media, e-mailcampagnes, SEO, enz.
 • Offline marketing: lokale media, flyers, evenementen, samenwerkingen met andere bedrijven, enz.
 • Speciale promoties: kortingen, happy hours, proeverijen, thema-avonden, enz.
 • Klantrelatiebeheer: loyaliteitsprogramma’s, feedback verzamelen, enz.

Organisatie en management

In dit gedeelte van uw ondernemingsplan beschrijft u de organisatiestructuur en het managementteam van uw horecabedrijf. Denk aan de verdeling van verantwoordelijkheden, personeelsbeleid, en eventuele partnerschappen met leveranciers of andere bedrijven. Vermeld ook uw ervaring en expertise op het gebied van horeca en ondernemerschap, om potentiële investeerders of partners te overtuigen van uw capaciteiten.

Financieel plan

Het financiële plan is een cruciaal onderdeel van uw ondernemingsplan, waarin u uw financiële verwachtingen en behoeften uiteenzet. Dit deel moet u goed onderbouwen. Hierbij horen:

 • Investeringsbegroting: overzicht van de kosten voor het opzetten van uw horecabedrijf, zoals verbouwing, inrichting, voorraad, enz.
 • Exploitatiebegroting: verwachte omzet, kosten en winst voor de eerste jaren van uw bedrijf
 • Liquiditeitsprognose: inzicht in uw maandelijkse inkomsten en uitgaven
 • Financieringsbehoefte: hoeveel geld u nodig heeft om uw plannen te realiseren, en hoe u dit wilt financieren (eigen vermogen, leningen, investeerders, enz.)

Conclusie

Een goed doordacht ondernemingsplan is de basis voor het succes van uw nieuwe horecabedrijf. Door grondig onderzoek te doen en alle aspecten van uw concept, markt, locatie, marketing en financiën in kaart te brengen, vergroot u de kans op een succesvolle start en duurzame groei. Tot slot, vergeet niet om uw ondernemingsplan regelmatig bij te werken en aan te passen aan veranderende omstandigheden, zodat het altijd een actuele en betrouwbare leidraad blijft voor uw horecaonderneming.

Een horecabedrijf kopen, starten of overnemen? Het team van Hormax Horecamakelaar staat u graag bij met kennis van de markt en jarenlange ervaring! Neem contact op met een van onze vestigingen voor een kennismakingsgesprek.