Horecapand kopen of huren: dit zijn de voor-en nadelen!

02 April, 2021

U wilt een horecabedrijf starten. Dan kunt u een horecapand kopen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een pand te huren. In beide gevallen krijgt u met voor- en nadelen te maken. Het is aan u om deze tegen elkaar af te wegen en een goede beslissing te maken.

Hormax Horecamakelaars helpt u uiteraard graag op weg. Hieronder bieden wij u een overzicht van de voor- en nadelen van het kopen of huren van een horecapand.

De voordelen van een horecaand kopen

Wanneer u besluit om een horecapand te kopen, dan is het goed mogelijk dat de financieringsrente lager ligt dan de huurprijs. Dit levert u een mooi voordeel op. Daarnaast voelen ondernemers met een gekocht horecapand zich vaak meer gemotiveerd. Stijgt het pand in waarde? Dan heeft u hier zelf voordeel van. Daarnaast bent u niet afhankelijk van anderen voor het maken van aanpassingen aan het pand of het voeren van onderhoud. Hierdoor heeft u ook altijd beter zicht op de kosten op de lange termijn.

De nadelen van een horecapand kopen

Helaas zitten er niet alleen voordelen aan het kopen van een pand voor uw horecabedrijf. Er zijn zeker ook enkele nadelen te noemen waar u rekening mee moet houden. Zo bent u altijd zelf verantwoordelijk voor het betalen van onderhoudskosten. In verreweg de meeste gevallen is het belangrijk om zelf een deel van de aankoopprijs te voldoen.

Het grootste deel van de kredietverstrekkers, waaronder ook banken, bieden geen hypotheek voor 100 procent van de koopprijs. Het is daarnaast mogelijk dat de waarde van het pand door de jaren heen daalt, vooral omdat de prijzen van de markt afhankelijk zijn. Het pand kan dus minder waard worden, ook wanneer uw horecabedrijf goed loopt.

De voordelen van een horecapand huren

U kunt ook besluiten om een pand voor uw horecabedrijf te huren. In dit geval profiteert u van meer flexibiliteit dan wanneer u een pand koopt. In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om zelf een grote investering te doen. Wel is het vaak nodig om een borgbedrag te betalen, maar deze bedragen liggen niet zo hoog als de investering bij een kooppand. Onderhoud aan het pand wordt geheel of voor het grootste deel verzorgd door de verhuurder, die hier ook voor betaalt. Neemt de waarde van het pand af? Dan ondervindt u hier zelf geen financieel nadeel van.

De nadelen van een horecapand huren

Ook aan het huren van een horecapand kleven een aantal nadelen om rekening mee te houden. Op de eerste plaats is het in de meeste gevallen niet toegestaan om veranderingen aan te brengen aan het pand. U heeft altijd met een verhuurder te maken en de stem van de verhuurder weegt altijd zwaarder dan die van u. Dit betekent ook dat u onderhoudsplanningen niet in de hand heeft. U kunt hier langer dan noodzakelijk hinder van ondervinden. Uiteraard profiteert u financieel ook niet als het huurpand in waarde toeneemt.

Een horecapand kopen met Hormax Horecamakelaars

Besluit u om een horecapand te kopen? Dan komt er veel op u af. Het is belangrijk om met alle zaken rekening te houden. Juist daarom is het ook belangrijk om te kunnen rekenen op een ervaren partij. Wij staan dan graag voor u klaar. Hormax Horecamakelaars staat u bij met deskundig advies. Neem contact met ons op.