6 Tips om meer reacties te krijgen op uw vacature

07 September, 2021

Wanneer u op zoek bent naar nieuw horeca personeel, dan wilt u zeker zijn dat u een goede keuze heeft uit verschillende kandidaten. Geen kandidaat is hetzelfde en u wilt zeker zijn dat u een waar talent binnenhaalt, dat goed past bij uw horecabedrijf. Als de reacties op uw vacature tegenvallen, dan betekent dit vaak ook dat u meer moeite heeft met het vinden van een kandidaat die écht volledig geschikt is.

U voelt zich snel gedwongen om iemand aan te nemen die niet volledig binnen het profiel past. Hoe kunt u nu zorgen voor meer reacties op uw vacature? Wij geven u graag een aantal handige tips.

1. Plaats uw vacature op branche gerichte vacaturesites

U kunt uw vacature plaatsen op tal van vacaturesites. Wanneer u gebruik maakt van een algemene vacaturesite, dan ontvangt u in de meeste gevallen ook reacties van mensen die verre van gekwalificeerd zijn. U wilt het beste personeel voor uw horecabedrijf. Dat betekent in de regel dat u het best kunt zoeken naar kandidaten die zelf ook specifiek zoeken naar vacatures in de horeca. Zij doen dit in de meeste gevallen omdat zij al ervaring binnen deze branche hebben. Het is daarom altijd goed om uw vacature (ook) te plaatsen op branche gerichte vacaturesites, speciaal voor horeca vacatures.

2. Presenteer uw vacature op uw website

Soms zijn ‘fans’ van uw horecabedrijf precies de mensen die uw bedrijf nodig heeft om het team aan te vullen. Het is daarom altijd goed om uw vacature ook op uw eigen website te presenteren. Mensen die graag bij u zouden willen werken houden de vacature sectie op uw website goed in de gaten. Anderzijds trekt u ook mensen aan die nog niet bekend zijn met uw horecabedrijf. Zij kunnen op uw website direct nader kennis maken met uw horecaonderneming.

3. Verspreid de vacature via social media

Social media kanalen zijn zeer krachtig wanneer u goed personeel wilt vinden. Maar liefst 84 procent van de recruiters zet social media in om de juiste talenten te scoren. Het fijne van social media is wel dat de berichten, zoals vacatures, zich makkelijk laten delen. Daarnaast kunnen mensen getagd worden. Hierdoor bereikt u snel een groot publiek en trekt u binnen relatief korte tijd al goede kandidaten aan.

4. Laat uw personeel mee helpen

U kunt uw personeel inzetten als ambassadeurs. Laat hen voor u spreken, bijvoorbeeld op social media, en laat hen vertellen waarom het zo leuk is om voor uw horecabedrijf te werken. Zij weten als geen ander de juiste kandidaten aan te spreken en te motiveren om een sollicitatiebrief in te dienen. Uiteindelijk kennen zij alle ins en outs van uw bedrijfscultuur, waardoor zij ook weten wat voor persoon het best binnen het team past.

5. Maak de vacature duidelijk en compleet

Wanneer u de juiste talenten aan wilt trekken is het belangrijk dat de vacature correct is. Is uw vacature onduidelijk, incompleet of laat het vraagtekens achter? Dan ontvangt u in de regel meer sollicitatiebrieven van mensen die eigenlijk niet geschikt zijn voor de baan. Zorg voor een goede, duidelijke en complete vacaturetekst. Omschrijf duidelijk wat voor talent u nodig heeft en aan welke verwachtingen een kandidaat dient te voldoen.

6. Kies de toon van uw vacature bewust

Zoekt u de perfecte kandidaat om uw jonge, enthousiaste en informeel ingestelde team aan te vullen? Dan wilt u een andere toon gebruiken in uw vacature dan wanneer u zoekt naar een ervaren talent voor uw high class horecagelegenheid voor business professionals. U begrijpt het verschil. U kunt de juiste kandidaten aanspreken door de taal van deze kandidaten te spreken in uw vacature.

Een nieuw horecabedrijf starten met geschikt personeel

Wanneer u een horecabedrijf wilt beginnen, dan doet u dit uiteraard het best met personeel dat goed bij uw ideeën past. Organiseer eerst uw bedrijf en selecteer hier de juiste kandidaten bij. Wilt u een horecabedrijf kopen? Hormax Horecamakelaars staat u graag bij met deskundig advies. Neem contact met ons op.