U heeft een horecapand of horecabedrijf gevonden dat aan al uw wensen en eisen voldoet. Een mooie locatie, voldoende ruimte en volop potentie. Logisch dat u daar enthousiast van wordt! Het is wel belangrijk om te voorkomen dat u in uw enthousiasme belangrijke zaken over het hoofd ziet. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor uw toekomst.
Hormax Horecamakelaars geeft u daarom 7 aandachtspunten bij het kopen van een horecabedrijf of -pand.
1. Aandacht voor de leveranciers
Het is vaak zo dat er sprake is van bepaalde verplichtingen richting de leveranciers waar u zich, als nieuwe eigenaar van het horecabedrijf, ook aan dient te houden. Informeer hierna. Daarnaast is het mogelijk dat een leverancier aanspraak kan maken op een deel van de inventaris. Het is belangrijk om dit vooraf goed na te gaan. Kijk goed naar eventueel aanwezige duurovereenkomsten en vraag naar een overzicht van alle leveranciers of inventaris die in bruikleen en/of lease is.
2. Eventueel aanwezige bankfinancieringen
Het is mogelijk dat er nog een bankfinanciering loopt. Het is heel belangrijk om dit goed na te gaan, vooral omdat de bank een stem tijdens de verkoop / overdracht. Loopt er nog een financiering bij de bank, dan is het namelijk zo dat de bank met de overdracht in moet stemmen.
3. Hoe zit het met de vergunningen/bestemming?
Controleer altijd goed welke vergunningen/bestemming er aanwezig zijn en welke vergunningen/bestemming er mogelijk nodig zijn voor uw activiteiten. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat er nog een vergunningsaanvraag loopt of dat er een vergunningsaanvraag af is gekeurd die u voor uw toekomst in het bedrijf wel nodig heeft. Zorg er altijd voor dat u alle informatie over vergunningen compleet heeft voorafgaande aan de eventuele aankoop van het bedrijf.
4. Gaat het om een huur- of een kooppand?
Controleer of het horecabedrijf gevestigd is in een huurpand of een kooppand. Het is belangrijk om te weten welke regels en voorwaarden daaraan verbonden zijn. Een verhuurder moet bijvoorbeeld medewerking aan de verkoop van het horecabedrijf verlenen als het om een huurpand gaat, tenzij verhuurder een gegronde reden heeft om de nieuwe huurder te weigeren. Bij een huurpand geldt ook dat het belangrijk is om de duur van de huurperiode te controleren en na te gaan hoe groot de kans is dat er een nieuw huurcontract opgesteld wordt.
5. Controleer altijd de APV
De APV heeft zeker aandacht nodig, want het is heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het gemeentebeleid. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om uit te breiden of wellicht beperkingen, zoals de openingstijden?
6. Is er sprake van beperkende omstandigheden?
Check goed of er sprake is van beperkende omstandigheden, zoals overlast in de directe omgeving van het horecapand. Controleer ook of er belemmeringen gepland staan voor in de toekomst, zoals het aanpassen van de straat of parkeergelegenheid.
7. Wat wordt er wel en niet overgenomen?
Zorg dat u goed duidelijk heeft, en ook zwart op wit bevestigd heeft, wat er wel en niet wordt overgenomen. Denk hierbij onder meer aan de inventaris, de eventueel aanwezige voorraden en mogelijke intellectuele eigendomsrechten over, bijvoorbeeld, het logo en de bedrijfsnaam. Vergeet ook niet om goed te controleren of er eventueel schulden / financieringen worden overgenomen.
Kies voor Hormax Horecamakelaars als uw aankoopmakelaar
Er komt veel kijken bij het kopen van een horecabedrijf. Vaak ontdekt u in de praktijk dat het complexer is dan u vooraf had verwacht. Het is dan fijn wanneer u kunt rekenen op een deskundig advies en de professionele ondersteuning van een ervaren aankoopmakelaar.
Hormax horecamakelaars is gespecialiseerd in het verkopen, aankopen en taxeren van horecabedrijven. Wij staan als aankoopmakelaar graag voor u klaar als u een horecabedrijf wilt kopen. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie, advies of een nadere kennismaking.