EK-wedstrijden met ‘uitzendbelasting’ voor horeca

01 May, 2024

Met het Europees Kampioenschap voetbal in aantocht, hopen veel café-eigenaren hun terrassen te vullen met enthousiaste fans. Echter, een nieuwe ontwikkeling zou deze zomer voor opvallend lege terrassen kunnen zorgen. Een nieuw ingevoerde ‘tv-belasting’ dreigt de sfeer – en omzet – van veel horecaondernemers flink te drukken.

Recentelijk is bij vele horecaondernemingen een brief binnengekomen met het nieuws over een extra ‘uitzendbelasting’, tot grote ontsteltenis van velen. Hormax neemt deze met je door in dit artikel.

Wat houdt de uitzendbelasting in?

De aankondiging van de nieuwe ‘uitzendbelasting’ heeft veel café-eigenaren zoals Bart van de Berg van het café De Derde Kamer in Nijmegen verrast en gefrustreerd. Hij vraagt zich openlijk af waarom de regels voor binnen en buiten verschillen. De crux van het probleem ligt bij de rechten van de uitzendingen. Waar men normaal voor een vast bedrag per jaar de uitzendrechten binnen hun locatie regelt, vereist het EK een aparte ‘evenementenlicentie’ voor buitenuitzendingen.

De financiële kant

De kosten voor deze speciale licenties zijn niet gering en hangen af van het aantal toeschouwers. De prijzen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per wedstrijd, afhankelijk van de grootte van het publiek. Café-eigenaren zoals Coen Kruip worden hierdoor voor een moeilijke keuze gesteld: hoge kosten of het EK niet uitzenden.

Uitzendkosten voor één wedstrijd

50 toeschouwers € 156
250 toeschouwers € 780
1000 toeschouwers € 3120

Reacties op de uitzendbelasting

Bij Hormax Horecamakelaars zijn we ons bewust van de impact die dergelijke kosten kunnen hebben op de bedrijfsvoering van horecaondernemers. Deze nieuwe belasting legt een aanzienlijke druk op vele van onze cliënten. Wij staan klaar om te adviseren.

Ook de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Gelderland, is verrast en ontevreden over deze nieuwe lasten. Sander Wind, de voorzitter, benadrukt: “Het is niet terecht dat deze kosten nu zomaar op ons bordje komen. Ik ga dit aankaarten bij onze landelijke organisatie.”

Videma, die de licenties reguleert, stelt dat de geïncasseerde gelden, na aftrek van de kosten, uitgekeerd worden aan de rechthebbenden van de beelden. Maar dit biedt weinig troost aan de horecaondernemers die nu voor een duur dilemma staan.

Ondersteuning door Hormax

Als marktleider in horecamakelaardij biedt Hormax niet alleen ondersteuning bij aan- en verkoop van horecapanden, maar ook strategisch advies om door dit soort onverwachte uitdagingen heen te navigeren. Meer informatie over onze diensten? Neem contact met ons op.