In 2020 ontstond het idee om een groene Michelinster uit te reiken, maar de allereerste groene Michelinsterren werden pas in 2021 uitgereikt over de hele wereld. Nederland kon tijdens de Sterrenceremonie van 2021, in maart, voor het eerst kennismaken met de groene Michelinster. Tijdens die eerste ceremonie kregen 8 horecabedrijven de groene Michelinster uitgereikt. In 2022 kwamen er 3 bij. Wat is de groene Michelinster precies en wat moet u doen om deze Michelinster te verkrijgen? Daar vertellen wij u graag meer over.
Wat is de groene Michelinster precies?
De groene Michelinster wordt jaarlijks uitgereikt aan chefs en restaurants die zich extra inzetten op het gebied van duurzaamheid. Wanneer er optimaal wordt ingezet op het voorkomen van niet recyclebare materialen en soorten plastic in de bevoorradingsketen, en wanneer er wordt samengewerkt met ethische producenten en leveranciers, dan wordt de hoeveelheid afval effectief gereduceerd.
Dit zijn voorbeelden van een duurzame werkwijze en daar is de groene Michelinster voor bedoeld. In de basis wordt de groene Michelinster dus uitgereikt aan partijen die zichzelf voor hun normen op het gebied van milieu en ethiek aansprakelijk stellen.
Welke restaurants komen in aanmerking voor deze ster?
In de basis komen alle restaurants die in de Michelingids terug te vinden zijn in aanmerking voor het ontvangen van de groene Michelinster. Vanzelfsprekend wordt onder de loep genomen wat een restaurant allemaal doet om duurzamer te werken. Restaurants die de groene Michelinster al hebben ontvangen, kweken bijvoorbeeld eigen fruit en groenten, hebben hun eigen dieren, gaan in de bossen wildplukken en werken nauw samen met onder meer vissers, boeren en telers.
De inspecteur beoordeelt aan de hand van onder meer de volgende criteria: duurzaam management, algemene afvalverwerking en recyclage, voedselverspilling, ecologische voetprint en het gebruik van seizoensgebonden en lokale producten / ingrediënten. Deze 11 restaurants hebben in Nederland een groene ster:
- De Librije, Zwolle.
- Bolenius, Amsterdam.
- De Kas, Amsterdam.
- Lokaal, Doetinchem.
- De Nieuwe Winkel, Nijmegen.
- ONE, Roermond.
- Flore, Amsterdam.
- Héron, Utrecht.
- Triptyque, Wateringen
- Aan Sjuuteeänjd, Schinnen
- Het Seminar, Zinderen
De duurzame werkwijze moet standaard zijn
Vanzelfsprekend is het belangrijk dat het restaurant altijd zo duurzaam en verantwoord mogelijk werkt. Dit wordt dan ook gecontroleerd. Het verkrijgen van een groene Michelinster is belangrijk voor horecaondernemers, vooral omdat de consument steeds meer waarde hecht een duurzaamheid. Een groeiende groep mensen gaat liever naar een restaurant dat duurzaam werkt dan naar een restaurant dat zich niet inzet op dit vlak.
Groene Michelinster voor uw horecabedrijf?
Veel nieuwe horecabedrijven zetten zich in deze tijd direct in om de werkwijze duurzamer en ‘groener’ te maken. Dit is een goede start op weg naar een groene Michelinster. Uiteraard kunt ook u zich als horecaondernemer inzetten om een groene Michelinster te verkrijgen voor uw horecabedrijf.
Wilt u nog starten met uw eigen groene restaurant of concept en wilt u een horecabedrijf kopen? Dan staat Hormax Horecamakelaars graag voor u klaar met een deskundig advies. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.