Nieuw Register Sociale Hygiëne voor horecaondernemers

01 April, 2024

De horecasector kent veel regels en landelijke registers. De naleving van regels en voorschriften rond sociale hygiëne is van cruciaal belang voor het welzijn van de gasten. Recent is er een grote wijziging doorgevoerd die elke horecaondernemer zou moeten kennen: de introductie van een nieuw Register Sociale Hygiëne. Deze wijziging heeft gevolgen voor iedereen die in de horecabranche werkzaam is, vooral voor hen die al ingeschreven stonden in het oude register.

Hoe zit het precies met het nieuwe Register Sociale Hygiëne? Het team van Hormax Horecamakelaars heeft het nieuwe register uitgebreid doorgenomen. In dit artikel leest u een overzicht van de meest gestelde vragen en de belangrijke informatie die u nodig heeft rondom het register.

Wat is het nieuwe Register Sociale Hygiëne?

Per 1 juli 2023 heeft de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) de verantwoordelijkheid voor het Register Sociale Hygiëne overgenomen van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Deze overgang is gemaakt om aan de kwaliteitseisen van de overheid te voldoen en het register toekomstbestendig te maken. Het doel van dit register is het waarborgen van kennis en vaardigheden op het gebied van sociale hygiëne, een essentieel aspect in de horecabranche.

Alle informatie over het nieuwe register is te vinden op de website: www.registersocialehygiene.nl

Waarom is registratie in het nieuwe register nodig?

De registratie bevestigt dat horecaprofessionals over de noodzakelijke kennis beschikken om een veilige en verantwoorde omgeving voor hun gasten te creëren. Het toont aan dat men voldoet aan de wettelijke eisen en is daarmee een belangrijk bewijsstuk bij het aanvragen of verlengen van een drank- en horecavergunning.

Moet u de huidige registratie herbevestigen?

Ja, indien u vóór 1 juli 2023 in het oude register stond, moet u uw registratie vóór 1 juli 2028 kosteloos herbevestigen om in het nieuwe register opgenomen te worden. Dit zorgt ervoor dat uw gegevens actueel blijven en u blijft voldoen aan de wettelijke vereisten. Het is een actie van slechts enkele minuten die u als ondernemer zelf moet uitvoeren.

Geldigheidsduur van nieuwe registratie

Eenmaal geregistreerd in het nieuwe Register Sociale Hygiëne, is uw registratie voor onbepaalde tijd geldig. Dit betekent dat, tenzij u besluit zich uit te schrijven, u niet opnieuw hoeft te registreren.

Voor nieuwe registraties bedragen de kosten €92,-. Voor registraties op basis van een buitenlands diploma of certificaat zijn de kosten €250,-. Deze tarieven zijn vastgesteld om de kosten voor organisatie, bouw en beheer van het register te dekken.

Wacht niet en herbevestig uw registratie

U kunt zich online registreren via de website van het Register Sociale Hygiëne. Voor degenen die hun registratie moeten herbevestigen, is dit proces kosteloos en kan eveneens online gedaan worden.

Partner van horeca-ondernemers

Voor horecaondernemers en professionals is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de veranderingen rond het Register Sociale Hygiëne. Het waarborgen van een veilige en verantwoordelijke werkomgeving begint met de juiste kennis en certificering. Zorg ervoor dat uw registratie up-to-date is om de kwaliteit en veiligheid binnen uw onderneming te garanderen.

Het team van Hormax Horecamakelaars zal tijdens de begeleiding ondernemers ook attenderen om de registratie in het register te controleren of tijdig in orde te maken. Bent u op zoek naar een horecabedrijf of een horecapand? Bekijk dan ons aanbod online of neem contact met ons op!