Noodzakelijke vergunningen bij starten horecabedrijf

01 June, 2022

U heeft vergunningen nodig wanneer u een horecabedrijf wilt starten. Voor horecabedrijven zijn er meerdere vergunningen die verplicht zijn, maar er zijn uiteraard ook vergunningen die u alleen in bepaalde situaties nodig heeft. Het team van Hormax Horecamakelaars staat voor u klaar met kennis en tips over vergunningen wanneer u een horecabedrijf wilt kopen.

In dit artikel nemen wij de belangrijkste vergunningen voor horecabedrijven met uw door.

Drank- en horecavergunning / Alcoholvergunning

Wanneer u van plan bent om alcohol te gaan schenken dat moet u een Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning (DHW-vergunning) hebben. Deze vergunnig is persoonsgebonden en kunt u dus niet overnemen van de vorige eigenaar. U moet deze aanvragen bij de gemeente en dit proces kan enkele weken duren.

De nieuwe alcoholwet

Per 1 juli 2021 is de Drank- en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Het is belangrijk dat u, wanneer u een horecabedrijf start, voldoet aan deze nieuwe wet. Landelijk zijn er een aantal belangrijke eisen ingesteld, maar gemeenten hebben het recht om extra eisen te stellen, waarmee de minimale eis naar boven wordt gebracht. Alle ondernemingen die alcoholische dranken schenken dien te voldoen aan de Alcoholwet. Het is daarom belangrijk om goed bekend te raken met deze wet, zodat u precies weet aan welke eisen u dient te voldoen. Wij hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een leidinggevende in het Register Sociale Hygiëne in te schrijven en nieuwbouwpanden moeten minimaal twee aparte toiletten hebben.

Een terrasvergunning

De terrasvergunning is niet altijd verplicht. Of u deze dient aan te vragen is dan ook geheel afhankelijk van de specifieke situatie. Belangrijk om te weten is dat de terrasvergunning ook noodzakelijk is wanneer het terras wordt gerealiseerd op eigen grond. In bepaalde gevallen is de terrasvergunning aan de exploitatievergunning gekoppeld.

De exploitatievergunning

In veel gevallen, maar niet altijd, is het noodzakelijk om bij een exploitatievergunning aan te vragen. De AVP, ook wel de Algemene Plaatselijke Verordening, bepaalt of dit voor u ook noodzakelijk is. Bij het indienen van een aanvraag is het belangrijk om de juiste omschrijving op te nemen met betrekking tot het type bedrijfsvoering. Deze dient met de toegelaten bestemming overeen te komen.

Voorschriften in het bestemmingsplan

Voor elk pand is een bestemmingsplan. Wanneer u een horecabedrijf wilt exploiteren of starten, dan is het belangrijk dat het bestemmingsplan dit toelaat. Het is daarom belangrijk om altijd goed te letten op de voorschriften die zijn opgenomen in het bestemmingsplan. Hierin zijn onder meer ook de bouweisen van het betreffende pand opgenomen. Er kan een aparte vergunning noodzakelijk zijn voor specifieke zaken. Hierbij kunt u denken aan een omgevingsvergunning, maar het kan ook zijn dat er een milieuvergunning dient te worden aangevraagd.

Vergeet u ook niet te kijken of u een speelautomatenvergunning moet gaan aanvragen. Gaat u een andere soort bedrijfsvoering doen op de locatie dan moet u hiervan een melding doen. Dit noemen we de Milieuplicht Activiteitenbesluit.

Hormax Horecamakelaars adviseert u graag

Welke vergunningen u precies nodig heeft, is afhankelijk van meerdere factoren. Wilt u meer weten over vergunningen? Dan staat Hormax Horecamakelaar voor u klaar om u te informeren en te adviseren. Uiteraard staan wij ook voor u klaar wanneer u een horecabedrijf wilt kopen of verkopen. Bent u benieuwd naar wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.