Nieuwe alcoholwet; hoe zit dit nu precies?

10 January, 2022

De oude Drank- en Horecawet is per 1 juli 2021 vervangen door de Alcoholwet. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is voor horecaondernemers om ervoor te zorgen dat er aan de nieuwe wet voldaan wordt. Er zijn aardig wat verschillen tussen de oude Drank- en Horecawet en de nieuwe Alcoholwet.

Het team van Hormax Horecamakelaars kreeg afgelopen maanden veel vragen over de nieuwe Alcoholwet van horecaondernemers. In dit blog geven wij u inzicht in de belangrijkste punten binnen de nu geldende Alcoholwet.

Oppervlakte-eis

Een horecabedrijf mag niet te klein zijn. Er is binnen de Alcoholwet bepaald dat er binnen de horecaonderneming sprake is van een vloeroppervlakte van minimaal 35 vierkante meter en een hoogte van minimaal 2.60 meter bij nieuwbouw / 2.10 meter bij bestaande bouw. Het is mogelijk dat een gemeente extra eisen stelt aan de oppervlakte van een horecagelegenheid.

De aanwezigheid van toiletruimten

Volgens de nieuwe Alcoholwet is het verplicht om minstens 2 toiletruimten te hebben, welke volledig van elkaar gescheiden zijn. Daarnaast is het verplicht om minstens één goede voorziening te hebben voor het wassen van de handen met stromend drinkwater.

De aanwezigheid van mechanische afvoer

Voorheen was de aanwezigheid van een mechanische afvoer niet (overal) verplicht. In de nieuwe Alcoholwet staat omschreven dat een horecalokaliteit voorzien moét zijn van een rechtstreekse verbinding met de buitenlucht door middel van een mechanische ventilatie-inrichting. Hierbij geldt een eis van 3,8 x 10-3 m3/s per m² vloeroppervlakte voor de luchtverversingscapaciteit.

Weder verstrekking wordt strafbaar

Er is sprake van weder verstrekking wanneer een volwassene drank koopt en dit vervolgens aan een minderjarige geeft. Voorheen was dit niet strafbaar, maar konden er wel boetes worden uitgeschreven aan zowel de minderjarige als de horecaondernemer. De Alcoholwet geeft aan dat weder verstrekking wél strafbaar is. Er kunnen drie boetes worden uitgeschreven, namelijk aan de verstrekker (horecaondernemer), aan de meerderjarige (de doorgever) en aan de minderjarige (de uiteindelijke ontvanger).

Het leveren / bezorgen van alcohol

Door de coronacrisis hebben meerdere horecagelegenheden ervoor gekozen om te gaan bezorgen in plaats van gasten te ontvangen. Hierbij kan het voorkomen dat er ook alcohol moet worden geleverd. Voor verkoop op afstand geldt nu een leeftijdsverificatie. De leeftijdsvraag moet verplicht worden gesteld vóórdat de bestelling door de koper wordt afgerond. Bij bezorging dient de leeftijd te worden gecontroleerd.

Beperkingen die door gemeenten worden opgelegd

Met de Alcoholwet hebben gemeenten meer mogelijkheden om bepaalde zaken aan banden te leggen. Zo mag een gemeente ‘happy hour’ verbieden binnen een horecagelegenheid. Daarnaast mag een gemeente nu ook alcohol overlastgebieden aanwijzen en hier beperkingen instellen met betrekking tot de verkoop van alcohol.

Het inschrijven van een leidinggevende

Vanuit de Alcoholwet is het nu verplicht om een leidinggevende uit het horecabedrijf in te schrijven in het Sociale Hygiëne Register. Dit register wordt Landelijke Examen Commissie van de SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Neemt de ingeschreven leidinggevende ontslag, krijgt deze ontslag of gaat deze om andere redenen uit dienst? Dan is het dus belangrijk om een andere leidinggevende in te schrijven in dit register.

Hormax Horecamakelaars: informatie en advies

Wilt u een horecabedrijf kopen? Dan komt er veel op u af. U heeft niet alleen te maken met de Alcoholwet, maar bijvoorbeeld ook met diverse andere noodzakelijke vergunningen. Het is dan prettig wanneer er een deskundige partij aan uw zijde staat, om u te begeleiden en van een gedegen advies te voorzien. Hiervoor bent u altijd welkom bij Hormax Horecamakelaars, uw ervaren partner voor de aankoop of verkoop van horecabedrijven. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.