Vergunningsvrije horeca in Rotterdam: wat houdt dit in?

11 March, 2024

De stad Rotterdam kent honderden horecaondernemers van klein tot groot. Om een horecabedrijf te starten stelt de gemeente vaak strenge eisen. De gemeente Rotterdam introduceert echter een nieuw begrip in de horecawereld. In het Besluit openbare inrichtingen 2017 kom een bijzonder onderwerp voor: vergunningsvrije horeca. Dit vernieuwende concept, geldig van 10 februari 2023 tot heden, biedt ondernemers in Rotterdam de kans om hun horecadromen te realiseren zonder de traditionele exploitatievergunning.

Maar wat houdt dit precies in, en welke mogelijkheden biedt het voor aspirant-horecaondernemers? Het team van Hormax Rotterdam zocht het uit en in dit artikel leest u hoe dit precies zit.

Wat is vergunningsvrije horeca?

Vergunningsvrije horeca refereert aan het exploiteren van een horecazaak zonder de noodzaak van een exploitatievergunning, onder specifieke voorwaarden. Het Besluit openbare inrichtingen 2017 stelt drie categorieën vast waarbinnen horecaondernemingen kunnen opereren zonder vergunning:

1. Basis Vrijstelling

Voor horecazaken die tussen 07.00 en 22.00 uur opereren, niet onder de Drank- en Horecawet vallen, en aan bepaalde criteria voldoen (geen seksbedrijf, verkoop van middelen volgens de Opiumwet, kansspelen, waterpijpgelegenheid, en enkel achtergrondmuziek bieden).

2. Horecabestemming vrijstelling

Voor locaties met een horecabestemming die uitsluitend horeca-activiteiten verrichten tussen 07.00 en 23.00 uur en voldoen aan de eisen van de basisvrijstelling plus enkele aanvullende criteria. Indien openbare gelegenheid drank verstrekt dient deze te beschikken over een vergunning op grond van de drank -en horecawet.

3. Vrijstelling voor bijzondere objecten en instellingen

Voor horeca-activiteiten binnen bijvoorbeeld musea, ziekenhuizen, en onderwijsinstellingen, met vergelijkbare voorwaarden als de andere categorieën, gericht op hun specifieke omgeving. Indien openbare gelegenheid drank verstrekt dient deze te beschikken over een vergunning op grond van de drank- en horecawet.

Deze benadering maakt het voor ondernemers gemakkelijker om kleine horeca-activiteiten te ontplooien, zolang ze binnen de gestelde kaders blijven. Het stimuleert lokale ondernemerschap en biedt flexibiliteit in een sector die bekend staat om zijn strenge regelgeving.

Mogelijkheden en beperkingen

De vergunningsvrije horeca opent deuren voor ondernemers die snel en zonder al te veel bureaucratische hobbels een onderneming willen starten. Het biedt kansen voor kleinschalige initiatieven, pop-uprestaurants, en innovatieve concepten die bijdragen aan de levendigheid van de stad. Echter, het is cruciaal dat ondernemers zich bewust zijn van de beperkingen en voorwaarden om misverstanden en overtredingen te voorkomen.

Toekomstvisie in Rotterdam

Het concept van vergunningsvrije horeca onderstreept de wens van de gemeente Rotterdam om ondernemerschap en innovatie binnen de horecabranche te stimuleren. Het nodigt uit tot creativiteit en biedt een kans voor ondernemers om met minder belemmeringen hun droom te realiseren.

Horecabedrijf starten in Rotterdam?

Vergunningsvrije horeca vormt een nieuwe ontwikkeling binnen de horecasector, die ondernemers de mogelijkheid biedt om met minimale barrières hun onderneming te starten. Het draagt bij aan een dynamisch en divers horecalandschap en moedigt ondernemers aan om hun unieke concepten tot leven te brengen. Voor wie droomt van een eigen horecazaak, opent het Besluit openbare inrichtingen 2017 nieuwe deuren en mogelijkheden.

Gaat u voor het eerst starten of wilt u een bestaand horecabedrijf overnemen? Neem dan contact op met Hormax Horecamakelaars Rotterdam. Wij begeleiden u van A tot Z.