6 Redenen om een horecapand / horecabedrijf te verkopen

05 February, 2021

De keuze maken om een horecapand / horecabedrijf te verkopen is in de regel niet eenvoudig. Door de coronacrisis zitten veel horecaondernemers met hun handen in het haar en neemt de financiële stress hard toe. In veel gevallen heeft u een emotionele band met het horecapand en uw eigen horecabedrijf opgebouwd. U heeft geïnvesteerd in een goed concept en er de nodige nachten hard voor doorgewerkt.

Het verkopen van het horecabedrijf / horecapand is voor verreweg de meeste horecaondernemers geen eenvoudige keuze. Wellicht dat u denkt dat het nu een slecht moment is om te verkopen, maar niets is minder waar. Door de toename aan horecabedrijven en de vraag bij onze potentiële kopers zijn wij op zoek naar nieuwe horecabedrijven. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Verkopen van horecabedrijf

Wat zijn nu de redenen om een horecabedrijf te verkopen? Hieronder noemen de collega’s van Hormax Horecamakelaars 6 redenen om een horecabedrijf te verkopen die we in de praktijk het meest tegenkomen.

1. Er is geen goede opvolger

U heeft zelf een leeftijd bereikt waarop u gewoon wilt gaan genieten van het leven. U bent klaar met het werkende leven en het is tijd om te gaan genieten van vrije tijd. Vaak zien we dat de horecazaak dan wordt overgenomen door een kind, een vriend of een personeelslid. Helaas is er niet in alle gevallen een opvolger. Horecaondernemers die geen goede opvolger hebben kiezen er vaak voor om het horecabedrijf te verkopen.

2. U bent klaar met de dagelijkse stress

Werken in de horeca brengt veel dagelijkse stress met zich mee. Als horecaondernemer heeft u vaak te maken met stressniveaus die hoger dan gemiddeld liggen en dit kan, zeker na lange tijd, toch zijn tol gaan eisen. Er kan een moment komen waarop u gewoon echt helemaal klaar bent met de overdaad aan stress. Horecaondernemers die meer ontspanning willen in het leven kiezen er vaak voor om het horecabedrijf te verkopen.

3. U beheert te veel horecazaken

U heeft succesvolle jaren achter de rug en in veel gevallen betekent dit dat er meerdere horecazaken zijn geopend. Als horecaondernemer wilt u immers blijven groeien. Toch, het hebben van meerdere horecazaken pakt niet altijd positief uit. Soms gaan de prestaties van horecazaken achteruit, eenvoudigweg omdat u er te weinig aandacht aan kunt besteden. In bepaalde gevallen is het beter om te focussen op het succes van één horecazaak. Ook dit is één van de meest voorkomende redenen voor de verkoop van een horecabedrijf.

4. U wilt verkopen op het hoogtepunt

Als u jarenlang keihard gewerkt heeft in uw horecabedrijf, dan wilt u ook zeker zijn dat u er aan het einde van de rit een mooi bedrag aan overhoudt. Uiteindelijk heeft u hard gewerkt om er later warmpjes bij te kunnen zitten. Dit is vaak een belangrijke reden voor horecaondernemers om het horecabedrijf te verkopen wanneer het horecabedrijf op het hoogtepunt zit.

5. Personeel kan en wil de zaak overnemen

U heeft fijn personeel in dienst en het personeel werkt eigenlijk met dezelfde passie voor de zaak als u dat doet. Dat is precies de opvolging die u wilt. Het komt in de praktijk vaker voor dat personeel de zaak over kan en wil nemen. Zeker voor horecaondernemers die de zaak willen laten bestaan, en die zelf geen opvolger in de privésfeer hebben, zien dit als een interessante optie.

6. Er is sprake van economische noodzaak

Helaas kan de verkoop van een horecabedrijf ook een economisch noodzakelijke keuze zijn. Horecabedrijven investeren veel geld en wanneer dit niet terug wordt verdiend, dan is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Dit is wel de meest vervelende reden om een horecabedrijf te verkopen, maar in de praktijk komt het toch relatief vaak voor.

Wilt u uw horecabedrijf verkopen?

Een horecazaak of horecapand verkopen vraagt om veel aandacht. U wilt het goed doen, niet alleen voor uzelf, maar onder meer ook voor het personeel. Het is belangrijk dat u een partij naast u heeft staan met optimale kennis van zaken. Hormax Horecamakelaars is uw partner. Wij staan u graag bij met deskundig advies en treden op als uw ervaren verkoopmakelaar. Wilt u meer weten of heeft u interesse in een vrijblijvende kennismaking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.