Al maanden horen we negatieve berichten in de media over de horecasector. Wij als makelaar zouden het ontzettend druk moeten gaan krijgen of dat niemand meer een horecabedrijf wil kopen. De realiteit is echter in onze regio’s anders, het aantal transacties is weliswaar gedaald, maar er is nog steeds voldoende beweging. De horeca behoort zonder twijfel tot de sectoren die economisch het hardst worden getroffen door de coronacrisis.
Horecaondernemers hebben het moeilijk en van meerdere kanten horen we geluiden over faillissementen. Des te verrassender is het wel dat er maar liefst 2.670 horecazaken bij zijn gekomen sinds de eerste lockdown in Nederland. Hormax Horecamakelaars neemt de cijfers uit de markt met u door!
Er komen alleen maar horecazaken bij
Nederlandse horecazaken moeten hun deuren al gesloten houden sinds 14 oktober 2020. Veel horecaondernemers vrezen voor het voortbestaan van hun zaak en sommige hebben moeite het hoofd boven water te houden. Anderzijds zijn er ook veel horecaondernemers die juist nu een horecazaak starten. De vraag naar horeca aankoopbegeleiding neemt toe.
Het aantal horecazaken in Nederland ligt op dit moment ruim boven de 74.000 en dit is een stijging van bijna 2.700 zaken ten opzichte van maart 2020. De cijfers van de Kamer van Koophandel laten zien dat er in november 614 nieuwe horecaondernemingen werden ingeschreven en in december 2020 waren dit er zelfs 688.
Brancheorganisatie KHN heeft gemengde gevoelens
Al lange tijd wordt er gevreesd voor een enorme faillissementsgolf onder horecazaken, maar tot op heden blijft deze (gelukkig) uit. Branchevereniging KHN, Koninklijke Horeca Nederland, heeft gemengde gevoelens bij de cijfers van de KvK. Enerzijds is de branchevereniging blij om te zien dat horecaondernemers niet bij de pakken neer gaan zitten en het er toch (weer) op wagen. Anderzijds verwacht de brancheorganisatie veel faillissementen in de eerste maanden van 2021.
Waarom nu een horecazaak starten?
De grote vraag is natuurlijk wel waarom ondernemers juist nu kiezen voor het starten van een horecaonderneming, wetende dat de deuren voorlopig niet geopend mogen worden. Hier blijken uiteenlopende redenen voor te zijn. Studenten zijn hun bijbaan verloren en als de mogelijkheid zich aandoet, dan starten zij nu een horecazaak om tijdelijk aan de slag te gaan met het bezorgen van maaltijden.
Andere ondernemers kunnen nu voordelig een horecapand huren of kopen mét de afspraak om pas hypotheek of huur te gaan betalen als de zaak daadwerkelijk open mag. Dit zijn natuurlijk mooie kansen.
Een horecazaak kopen of verkopen?
Hormax Horecamakelaars is een ervaren horecamakelaar. Wij staan voor u klaar met kennis en kunde wanneer u een horecazaak wilt kopen of verkopen, op een betrouwbare en prettige wijze. Wilt u meer informatie of een deskundig advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.