Na lang wikken en wegen heeft u de knoop doorgehakt. U heeft een prachtig horecabedrijf gevonden in ons actuele aanbod en wilt deze nu gaan kopen. U heeft echter hier zelf onvoldoende financiële middelen voor. Dan zoekt u uiteraard naar mogelijkheden om de aankoop van het horecabedrijf te financieren. U heeft hierin veel verschillende mogelijkheden.
Hormax Horecamakelaars geeft u inzicht in 9 verschillende financieringsopties voor de aankoop van een horecabedrijf. Bespreek altijd met een financiële professional wat in uw situatie de beste oplossing is. Steeds vaker zien wij als makelaar een mix van verschillende financieringsvormen.
1. Een banklening afsluiten
De eerste en vaak meest logische stap is dat u contact opneemt met uw huisbank. Deze kent immers uw financiële positie. Een banklening kan een mogelijkheid zijn, maar u zult wel met een sterk plan aankomen. Banken zien vaak een hoog risico van leningen aan horecabedrijven en zullen dan ook niet zomaar een banklening verstrekken. Uw persoonlijke gegevens, zoals uw inkomen, vaste lasten, eventuele schulden en hypotheeklasten, worden meegenomen in de berekeningen voor een banklening. Soms wil de bank wel een deel financieren en moet u zelf op zoek naar het resterende bedrag.
Banken zien vaak een hoog risico van leningen aan horecabedrijven
2. Kredieten vanuit een uitkering
Heeft u op dit moment nog een uitkering, zoals een WW-uitkering, en wilt u starten met uw eigen horecabedrijf? Dan is het goed om uw plan voor te leggen aan de uitkeringsinstantie. Vaak is dit het UWV. Vindt de uitkeringsinstantie uw plan kansrijk? Dan komt u in aanmerking voor diverse kredieten van de overheid, zoals een voorbereidingskrediet en een starterskrediet. Het zijn geen grote bedragen, maar voor een kleine horecazaak komt u al in de buurt.
3. Financiering door bekenden
Het kan nuttig zijn om eens onder uw bekenden, zoals familie en vrienden, te vragen of zij zouden willen investeren in uw nieuwe horecabedrijf. Mogelijk kunt u op deze manier een goede financiering bij elkaar krijgen. Denk hier wel altijd goed over na, zeker omdat het risico bestaat dat u de eerste jaar of jaren geen winst maakt. Een lening mag de onderlinge relaties nooit verstoren, dus laat die goed op papier zetten.
4. Financiering door onbekenden
Ziet u een financiering door bekenden niet zitten, dan kunt u ook kiezen voor de financiering door onbekenden. In dit geval kunt u denken aan crowdfunding. U kunt via een platform voor crowdfunding uw plan kenbaar maken, waarna onbekenden kunnen bijdragen middels participatie, uitlening, sponsoring of donatie. Bekende platformen zijn GeldvoorElkaar en Collin Crowdfund. Let er wel op dat rentepercentages tussen de 7 en 11% kunnen liggen. Het voordeel van crowdfunding is dat u gelijk een eerste groep ambassadeur hebt.
5. Het afsluiten van een microkrediet
Heeft u zelf wel financiële middelen, maar komt u eigenlijk net een bedrag te kort om een horecabedrijf te kopen? Dan kunt u een microkrediet overwegen. Een microkrediet is een lening tot maximaal 50.000 euro, welke kan worden gebruikt voor het opstarten van een bedrijf of het uitbreiden van een bestaand bedrijf.
6. Een MBK krediet voor een grotere lening
De opvolger van het microkrediet is het MKB krediet. Beide kredieten kunnen bij landelijke kredietverstrekker Qredits betrouwbaar worden aangevraagd. Het MKB krediet biedt leenmogelijkheden tot een bedrag van maximaal 250.000 euro. Ook hiermee kan een bedrijf worden opgestart of een bestaand bedrijf worden uitgebreid. Voordat u deze lening krijgt is het wel noodzakelijk om een goed businessplan op te stellen.
7. Het afsluiten van een BMKB
Een BMKB is een borgstellingskrediet die bij de bank kan worden aangevraagd. Hierbij gaat het om een lening waarvoor de overheid deels borg staat. Dit is een goede optie wanneer u zelf onvoldoende zekerheid aan de bank kunt bieden. Voor investeringen in een pand is de looptijd van de lening maximaal 12 jaar. Wilt u andere zaken financieren met een borgstellingskrediet? Dan is de looptijd maximaal 6 jaar. Informeer wel naar de actuele stand van zaken rondom de BMKB.
8. Een zakelijke lening afsluiten
U kunt in bepaalde gevallen een zakelijke lening afsluiten. Hierbij is het belangrijk dat u aan de bank aan kunt tonen wat u met het geld van plan bent. Daarnaast moet de bank voldoende zekerheden in uw toekomst zien. Een zakelijke lening heeft een looptijd van minimaal 12 maanden, maar kan ook een zeer lange looptijd hebben. Dit laatste is zeker het geval bij hoge leenbedragen, zoals voor de financiering van een bedrijfspand en liquiditeit voor de eerste maanden. Bespreek met de financieel adviseur en de bank of u de lening op uw privépersoon afsluit of op het nieuwe horecabedrijf.
9. Gebruik maken van een rekening-courantkrediet
Een rekening-courantkrediet is alleen een optie wanneer u zelf voldoende financiële middelen heeft, maar u wel wat extra financiële ruimte wilt hebben. Het is in de regel geen lening voor investeringen. Het gaat om een kortlopend krediet waarbij u tot een bepaald bedrag rood mag staan op de bankrekening.
Klaar om uw horecabedrijf te kopen?
Heeft u interesse in een horecabedrijf wilt u professionele begeleiding bij de aankoop ervan? Dan staat Hormax Horecamakelaars voor u klaar. Wij denken met u mee en bieden u een deskundig advies. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.