Horecamakelaar; heeft u die nodig en wat doet die precies?

08 March, 2022

Als u een horecabedrijf en/of -pand wilt verkopen of kopen, heeft u dan écht een horecamakelaar nodig? Kunt u het niet beter allemaal zelf regelen? Dit scheelt immers geld en hoe moeilijk kan het zijn? Het is toch net als de verkoop van een woonhuis? Veel horecaondernemers weten eigenlijk niet precies wat nu de meerwaarde is van het inschakelen van een horecamakelaar. Die zijn er zeker wel en wij raden u aan om die altijd in te schakelen bij het verkopen of kopen van een horecabedrijf en/of -pand.

Hormax Horecamakelaars heeft al tientallen jaren ervaring en ziet het vaak misgaan als afspraken niet goed op papier worden gezet. In deze blog vertellen u graag wat een horecamakelaar precies doet en waarom ook u er eentje nodig heeft wanneer u uw horecazaak wilt verkopen of kopen.

Wat doet een horecamakelaar precies?

Een horecamakelaar is een ervaren professional in horeca en vastgoed, ofwel een betrouwbare partner wanneer u een horecabedrijf en/of pand wilt kopen of verkopen. Horecabedrijven zijn uiteraard anders dan woningen. Wanneer het gaat om een horecapand, dan zijn onder meer locatiemogelijkheden en -beperkingen belangrijk, evenals vergunningsopties. Daarnaast kan het bij een horecabedrijf gaan om een overname, waarin bepaalde gevallen ook personeel bij betrokken is.

Er moet professioneel worden gewaardeerd, waarbij niet alleen het onroerend goed een rol speelt, maar ook de exploitatie, waarbij u kunt denken aan de goodwill en de inventaris. Een horecamakelaar heeft zich toegelegd op alle aspecten die een rol spelen bij het kopen of verkopen van een horecabedrijf en/of -pand.

Wat mag u verwachten van een ervaren horecamakelaar?

Een ervaren horecamakelaar is uw aanspreekpunt en biedt u begeleiding door het hele proces van aankoop of verkoop. De horecamakelaar is er om de horecaondernemer te informeren, te adviseren, te ontzorgen en de juiste begeleiding te bieden. Alle belangrijke bestemmingsplannen en informatiestukken worden verzameld, er worden bezichtigingen gepland of georganiseerd, er worden deskundige waarderingen verricht en alle informatie over het te verkopen of te verhuren object wordt verzameld door de horecamakelaar. Uiteraard is het ook de horecamakelaar die zorgt voor het opstellen van de huur- of koopovereenkomst. Deze moeten juridisch kloppen en overeenkomen met wat u met elkaar heeft afgesproken.  

De ervaring van een horecamakelaar is waardevol

Stel, u wilt voor het eerst een horecabedrijf kopen. Eentje die u online heeft gezien of wellicht een kennis die graag de zaak aan u wilt overdragen. U besluit hiervoor geen gebruik te maken van een horecamakelaar, maar u regelt alles zelf. U bent gesetteld op uw nieuwe adres en ineens blijkt dat u een benodigde vergunning niet kunt krijgen, dat u geen terras buiten mag realiseren of dat uitbreidingen niet mogelijk zijn. Dit is natuurlijk heel vervelend en zeker niet wat u had verwacht.

Dit soort nare verrassingen kunt u voorkomen door gebruik te maken van de kennis en kunde van een horecamakelaar. Deze professional weet precies op welke zaken gelet moet worden en waarmee rekening gehouden moet worden. Vanzelfsprekend is de horecamakelaar ook een ervaren partij voor het voeren van de onderhandelingen.

Heeft u een ervaren horecamakelaar nodig?

In alle gevallen staat vast dat het belangrijk is om gebruik te maken van de diensten van een horecamakelaar. De horecamakelaar is uw strategisch adviespartner waar u van op aan kunt.

Hormax Horecamakelaars staat voor u klaar wanneer u een ervaren horecamakelaar nodig heeft, voor de aankoop of de verkoop van een horecabedrijf en/of -pand. Wij vertellen u graag vrijblijvend wat wij precies voor u kunnen doen. Neem vrijblijvend contact met ons op.