De 3 soorten horeca-taxaties

09 February, 2022

We zien in de markt dat er steeds meer vraag naar horecabedrijven en/of -panden is dan dat er aanbod is. Wanneer u een horecabedrijf en/of -pand wilt verkopen, dan is het belangrijk om eerst te zorgen voor een goede taxatie. Dit geeft een reëel beeld voor verkopers en kopers wat zij kunnen verwachten. Het uitvoeren van een goede taxatie vraagt om jarenlange ervaring in de horecabranche én een perfecte kennis van de regio.

Wat veel ondernemers niet weten, is dat er meerdere soorten taxaties zijn. Het gaat zeker niet altijd alleen om het taxeren van een pand zelf. Hormax Horecamakelaars voert meerdere soorten taxaties uit voor ondernemers die een horecapand of horecabedrijf willen (ver)kopen. Wij geven u graag inzicht in de drie soorten horeca-taxaties.

1. Onroerend goed taxaties

De onroerend goed taxatie heeft betrekking op het stuk grond waarop het horecapand staat, en alles wat op deze grond staat. We hebben het dan in de praktijk over het horecapand zelf en over alles wat er aan het pand vastzit. Zaken die aan het pand vastgenageld zitten, dus zaken die niet kunnen worden verwijderd zonder schade toe te brengen aan het pand, worden dus ook in de onroerend goed taxaties meegenomen. Zitten er zaken vast in de grond buiten? Dan worden ook deze meegerekend in de onroerend goed taxatie.

2. Inventaris / goodwill taxaties

De goodwill taxatie bepaalt de meerwaarde van het horecabedrijf en wordt berekent aan hand van de exploitatiecijfers. Daarnaast kunt u denken aan de voorraad die overgenomen kan worden en de aanwezige inventaris. Inventaris / goodwill taxaties nemen dus alle meerwaarde mee, zichtbaar en onzichtbaar.

3. Huurwaarde taxaties

Het kan natuurlijk zijn dat het de bedoeling is dat een horecapand verhuurd gaat worden. Voor zowel de huurder als de verhuurder is het belangrijk dat de huurprijs juist bepaald wordt. Hiervoor zijn huurwaarde taxaties bedoeld. Met deze horecataxaties kan dus worden bepaald welke huurwaarde juist is voor het betreffende horecapand en/of -bedrijf.

Uw ervaren partner voor horeca taxaties

Bent u op zoek naar een ervaren partij voor het professioneel laten uitvoeren van een specifieke taxatie of een combinatie? U bent van harte welkom bij Hormax Horecamakelaars. Wij hebben een ruime ervaring en zorgen voor een deskundige taxatie waar u op kunt vertrouwen.

Uiteraard bent u bij ons ook welkom voor het kopen of verkopen van een horecabedrijf. Wij staan voor u klaar met een deskundig advies en een passende begeleiding. Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.