Zowel ondernemers als particulieren hebben momenteel te maken met torenhoge energieprijzen. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn de prijzen van energie fors gestegen. Horecaondernemers worden hierbij niet overgeslagen. Wie nog een vast contract heeft zit nog goed, maar met een variabel contract is het iedere maand schrikken. Ook in de horeca stijgen de energievoorschotten die energiemaatschappijen vragen hard. Is een dynamisch energiecontract iets voor u?
Nu zijn wij geen expert in energiecontracten, maar afgelopen weken horen we van steeds meer zakelijke relaties positieve verhalen over dynamische energiecontracten. De prijzen van energie zijn nog steeds erg hoog en dat betekent dat het een mooi moment is om te zien of het niet allemaal wat voordeliger kan. Naast onze tips om energie te besparen en te gaan isoleren, kunt u ook gaan overstappen. In dit blog deelt het team van Hormax Horecamakelaars u meer over de mogelijkheid tot het afsluiten van een flexibel of dynamisch energiecontract.
Flexibel of dynamisch energiecontract
We kennen al jaren vaste en variabele energiecontracten. Nu het al maanden niet meer mogelijk is om een vast contract af te sluiten, zit iedere ondernemer aan een variabel contract. Er is echter nog een derde contactvorm: flexibel / dynamisch. Horecaondernemers kunnen op de energierekening besparen door een flexibel of dynamisch energiecontract af te sluiten, we horen hier veel goede ervaringen over.
Meerdere energieleveranciers bieden deze mogelijkheid. Voor particulieren is FRANK Energie een mooie optie, maar voor horecabedrijven zijn er zeker ook goede opties. Zo kunnen horecaondernemers voor een flexibel of dynamisch energiecontract terecht bij onder meer:
- Nieuwe Stroom
- MAIN Energie
- Hezelaer Energy
- ANWB Energie
Wanneer u kiest voor een flexibel of dynamisch energiecontract, dan betekent dit dat u de actuele dagprijzen betaalt voor energie. Dit levert een flinke besparing op vergeleken met de energietarieven die nu betaald worden aan traditionele energieleveranciers.
Actuele dagprijzen voor energie betalen
Energieleveranciers schaffen hun stroom aan op de energiebeurs. Traditionele energiemaatschappijen doen dit voor contracten voor de langere termijn, zoals de welbekende contracten voor één tot drie jaar vast. De lange termijn energiebeurs is de ENDEX. Daarnaast is er ook de EPEX, eerder bekend als de APX beurs. Dit is een handelsbeurs voor aankopen per dag, waardoor de prijzen tot wel 20% lager liggen dan de prijzen op de ENDEX beurs.
De handel in stroom vindt plaats op de dag voorafgaande aan de levering en marktprijzen komen tot stand door vraag en aanbod te analyseren. Dit gebeurt op basis van de volledig geautomatiseerd ingelegde orders. Op deze manier is het mogelijk om dagelijks stroom in te kopen tegen de meest voordelige tarieven.
Voordeel voor de horecaondernemer
Sluit u als horecaondernemer een flexibel of dynamisch energiecontract af, dan heeft u te maken met dagprijzen in plaats van met de prijzen op de lange termijn. Dit levert een aanzienlijke besparing op, gezien de dagprijzen tot wel 20 procent lager liggen, gemiddeld genomen. U heeft niet langer te maken met vaste tarieven of variabele tarieven die vaak als ‘natte vinger werk’ worden gezien. Daarnaast heeft u ook niet langer te maken met hoge naheffingen op reeds betaalde voorschotten. U heeft enkel te maken met eerlijke dagprijzen, en dat levert financieel voordeel op. Per dag kunt u precies berekenen wat uw energiekosten zijn.
Horecabedrijf overnemen of starten?
Wanneer u een horecabedrijf wilt starten of kopen, dan komt er veel op u af. Het regelen van een goed en zo voordelig mogelijk energiecontract is slechts één aandachtspunt. U bent bij Hormax Horecamakelaars van harte welkom als u een horecabedrijf wilt aankopen of verkopen. Wij staan voor u klaar met een optimale begeleiding en een gedegen advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.