Top 5 risico’s voor horecaondernemers

01 October, 2022

Ondernemen brengt altijd risico’s en onzekerheid met zich mee. Zowel startende als ervaren horecaondernemers hebben met diverse risico’s te maken. We hebben het dan over risico’s die een gevaar vormen voor het voortbestaan van de onderneming. Denk hierbij aan medewerkers die arbeidsongeschikt raken, schade aan het horecapand of overheidsregels. Door in uw ondernemersplan al rekening te houden met deze risico’s kunt u zich hierop voorbereiden.

Wat zijn nu de top 5 risico’s waar horecaondernemers rekening mee moeten houden? Het team van Hormax Horecamakelaars heeft een overzicht gemaakt van deze risico’s. Sommige zijn al jaren van toepassing en enkele zijn van de afgelopen tijd.

1. Personeelstekorten in de horeca

De arbeidsmarkt wordt krapper en krapper. Steeds meer branches hebben te maken met een gemiddeld, ernstig of zelfs zeer ernstig personeelstekort. De horeca wordt hierin niet ontzien. Ook in de horecabedrijven wordt er veel geworsteld met het vol krijgen van de roosters met ervaren personeel.

Horecabedrijven zien de personeelstekorten dan ook als één van de grootste risico’s waar zij op dit moment mee te maken hebben. We schreven eerder een blog met tips om meer reacties te krijgen op uw vacature. Naast het aantrekken van nieuw persoon is het behouden van het huidige personeel ook een grote uitdaging.

2. Arbeidsongeschiktheid en verzuim

Wanneer er al sprake is van een personeelstekort, dan vormen arbeidsongeschiktheid en verzuim ook belangrijke risico’s. De financiële gevolgen kunnen groot zijn, zeker als u geen verzekering heeft afgesloten. Medewerkers kunnen uitvallen door stress, burn-out of andere lichamelijke klachten. Als werkgever betaalt u de werknemer bij ziekteverzuim maximaal 104 weken loon door. Vanzelfsprekend lopen horecabedrijven ook kans op verzuim en arbeidsongeschiktheid door andere oorzaken. De belangrijkste oorzaken bij ziekteverzuim zijn lichamelijke klachten en onregelmatige werktijden. Een goede RI&E kan een hoop risico’s verkleinen.

3. Arbeidsongevallen en aansprakelijkheid

Hoog op het lijstje van risico’s van horecabedrijven staan arbeidsongevallen en de bijbehorende aansprakelijkheid. Dit kan een groot (financieel) risico zijn waarmee ondernemers te maken kunnen hebben. Het is dan ook zo dat het risico op bedrijfsongevallen in de horecabranche aanzienlijk hoger ligt dan in de meeste andere branches. Er wordt in de keuken vaak gewerkt met open vuur, obers lopen rond met breekbare glazen en terrassen worden steeds voller ingericht om zo veel mogelijk gasten een plek te kunnen bieden. Hiermee neemt het risico op struikelen en ongelukjes met gasten toe. In deze tijd kunnen horecabedrijven dan ook niet zonder goede aansprakelijkheidsverzekering.

4. Schade aan het bedrijfspand

Het risico op bedrijfsongevallen ligt in de horeca hoger dan in veel andere branches, maar dit geldt ook voor het risico op schade aan het bedrijfspand. Een brand in de keuken van het horecabedrijf, schade aan het interieur of een lekkage kunnen bijvoorbeeld nooit helemaal worden uitgesloten. Daarnaast zijn horecabedrijven ook vaker doelwit van vandalisme en inbraken. Uiteraard is het belangrijk om hiervoor goede verzekeringen af te sluiten. Toch, wanneer er schade aan het bedrijfspand ontstaat, dan ontstaat er ook altijd schade die niet (volledig) vergoed kan worden. Denk bijvoorbeeld aan schade die ontstaat wanneer het pand tijdelijk moet worden gesloten.

5. Risico’s door het klimaat

Ook het klimaat in Nederland vormt een belangrijk risico voor horecabedrijven. In Nederland zien we dat het klimaat sterk aan het veranderen is. We hebben niet alleen te maken met steeds hogere temperaturen in de zomer, maar we hebben ook te maken met steeds hevigere stormen, regenbuien en andere extreme weersomstandigheden. Hierdoor ontstaan er meerdere risico’s voor horecabedrijven, en vooral voor de horecabedrijven met een terras buiten.

Een horecabedrijf kopen of verkopen

Voor elk horecabedrijf is het belangrijk om de bestaande risico’s goed vast te stellen en de nodige maatregelen te nemen om de risico’s tot een minimum te beperken. Als u een horecabedrijf wilt kopen, dan is het goed om alle risico’s in kaart te brengen en direct ook alle nodige verzekeringen te regelen.

Wilt u uw horecabedrijf juist verkopen? Dan doet u dit het liefst in de wetenschap dat er zo min mogelijk risico’s bestaan binnen het horecabedrijf. Hormax Horecamakelaars staat voor u klaar met een deskundig advies wanneer u een horecabedrijf wilt kopen of verkopen. Wilt u meer weten over wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.