Energierekening van uw horecabedrijf verlagen: 9 tips!

01 September, 2022

We voelen allemaal de financiële pijn van de stijgende energieprijzen. Uw gasten merken dit in de portemonnee, maar ook u als horecabedrijf zal te maken hebben met een hogere energierekening. De tarieven vergeleken met vorig jaar zijn met 100% tot 300% gestegen. Het stijgen van de energieprijzen is nog niet ten einde en met de winter in het vooruitzicht kunnen het dure tijden worden! Deze energiecrisis is helaas niet van tijdelijke aard.

Het is belangrijk om actie te ondernemen om energie te besparen. Niets doen is echt geen optie meer. De terugverdientijd van energiebesparende maatregelen is nog nooit zo laag geweest. U hoeft niet altijd gelijk fors te investeren. Er zijn ook volop kleine besparingen die u kunt nemen en die dragen bij aan een lagere rekening. Hormax Horecamakelaars geeft u graag 9 tips om energie te besparen binnen uw horecabedrijf.

1. Koken op inductie

Gas wordt steeds duurder, waardoor het steeds interessanter wordt om te koken op inductie. Koken op inductie maakt zelfs voor een regulier huishouden al verschil. In een huishouden kost koken op een gasfornuis gemiddeld 5 procent van het totale gasverbruik. Vanzelfsprekend ligt dit percentage binnen een horecabedrijf nog een stuk hoger. U kunt dus groter besparen door op inductie te gaan koken. Wanneer er op inductie wordt gekookt, dan hoeft ook het afzuigsysteem aanzienlijk minder hard te werken. Ook dit levert een mooie besparing op de energierekening op.

2. Oude apparatuur vervangen naar energiezuinige

Oude apparatuur is vaak allesbehalve energiezuinig. Wanneer u de oude apparatuur, koeling, vriezers en ovens, vervangt door energiezuinige apparatuur, dan levert dit een aanzienlijke besparing op. Gemiddeld kan een horecabedrijf wel 20 tot 40 procent besparen op het energieverbruik wanneer oude apparatuur wordt vervangen door nieuwe, energiezuinige apparatuur.

3. Verlichting vervangen naar LED

Veel horecazaken maken gebruik van TL-buizen voor bijvoorbeeld het optimaal verlichten van de keuken. De ouderwetse TL-buizen verbruiken behoorlijk wat energie. U kunt deze verlichting vervangen door LED verlichting. Dit levert u een gemiddelde besparing van 80 procent op als het gaat om het energieverbruik door verlichting.

4. Deurrubbers tijdig vervangen

Kapotte en versleten deurrubbers kunnen ervoor zorgen dat de koelte van de koeling uit de ruimte ontsnapt. Dit brengt het energieverbruik aanzienlijk omhoog. Het is daarom belangrijk om de deurrubbers op tijd te vervangen. Hierbij kunt u tot wel 25 procent besparen op het energieverbruik.

5. Dubbel glas of triple glas aanbrengen

Het levert een aanzienlijke besparing op wanneer u onvoldoende isolerende ruiten vervangt door dubbel of triple glas. Wanneer we kijken naar de besparing met HR++ glas, dan zien we dat er al gemiddeld 24 kubieke meter gas wordt bespaard per vierkante meter. Ten opzichte van enkel glas is dit per vierkante meter een besparing van gemiddeld 15 euro.

6. Niet onnodig energie verspillen

In veel horecabedrijven is er sprake van relatief veel energieverspilling. Denk aan het voortdurend verlichten van toiletruimten en het continue verwarmen van ruimten die niet continue in gebruik zijn. Veel apparatuur blijft ook gedurende de nachten aan staan, waardoor het verbruik doorgaat als de zaak gesloten is. Loop alles eens na en ontdek op welke manieren u de energieverspilling tegen kunt gaan.

7. Gebruik timers

Apparatuur staat vaak langer aan dan noodzakelijk is. Het is lang niet altijd een kwestie van onwil. Vaak is het vooral zo dat wordt vergeten om iets uit te schakelen, zoals de verwarming van het terras. U kunt voorkomen dat dit vergeten wordt door gebruik te maken van een timer. Doordat de apparatuur dan vanzelf uitschakelt wordt er eenvoudig energie bespaard.

8. Monitor uw energieverbruik wekelijks

Het is verstandig om het energieverbruik wekelijks te monitoren. Wanneer u aanpassingen maakt om energie te besparen, en u monitort wekelijks, dan kunt u de effecten van uw activiteiten gemakkelijk bijhouden. Dit geeft ook een beter inzicht in op welke punten er nog iets te behalen valt. Hoe meer u zich bewust bent van het energieverbruik, hoe makkelijker het is om energie te besparen.

9. Onderzoek de isolatie mogelijkheden

Wanneer uw horecapand niet optimaal geïsoleerd is, ligt het energieverbruik altijd hoger dan noodzakelijk. Er zijn vaak meerdere mogelijkheden om het pand beter te isoleren. Afhankelijk van het pand kan er onder meer worden gedacht aan vloerisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Dicht scheuren en kieren, zorgt dat ramen en deuren goed afsluiten en vervang de ruiten door isolatieglas. Het is altijd goed om te mogelijkheden tot het verbeteren van de isolatie te onderzoeken, want vaak zijn hier de grotere besparingen in te vinden.

Bespaar aanzienlijk op uw energiekosten

We merken allemaal dat de energieprijzen steeds hoger liggen. Dit merken we in de privé portemonnee, maar natuurlijk ook zakelijk. Zeker horecabedrijven zien de energierekening steeds verder stijgen. Bovenstaande tips helpen u om zo veel mogelijk energie te besparen.

Wilt u een horecabedrijf kopen of overnemen? Dan kan het goed zijn om direct te kijken naar besparingsmogelijkheden, zoals door middel van isolatie. Heeft u plannen om een horecabedrijf te kopen, of misschien wel te verkopen? Hormax Horecamakelaars staat voor u klaar met een deskundig advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.