Stappen bij de verkoop van een horecabedrijf

01 November, 2022

Er komt veel kijken bij de verkoop van een horecabedrijf. Het is meer dan de financiering regelen en een bezoek aan de notaris. Als ondernemer wilt u zeker zijn dat de verkoop van uw bedrijf goed verloopt. U wilt niet alleen dat alles goed, professioneel en correct geregeld wordt, maar u wilt natuurlijk ook de beste prijs ontvangen voor uw horecabedrijf.

Hormax Horecamakelaars staat voor u klaar wanneer u uw horecabedrijf wilt verkopen. Het verkopen van een horecabedrijf kan om meerdere redenen een keuze zijn, dat leest u in een eerder geschreven blog. Wij bieden u een deskundig advies en een optimale begeleiding. Onze horecamakelaars zijn gespecialiseerd in het verkopen van horecabedrijven en horecapanden. Wij geven u graag inzicht in de belangrijkste stappen bij het verkopen van een horecabedrijf.

Waardebepaling

De verkoop van uw horecabedrijf begint met een eerste waardebepaling. Een van onze horecamakelaars zal uw pand, locatie, inventaris en boekhouding beoordelen om tot een marktconforme prijs te komen. Natuurlijk houden we daarbij ook rekening met een stuk goodwill. Benieuwd naar de waarde van uw horecabedrijf? Vraag een waardebepaling aan via onze website.

Opstellen van een plan van aanpak

Als u heeft besloten om uw horecabedrijf te verkopen, dan gaan we samen een plan van aanpak opstellen. Hiervoor is het belangrijk om met een kritisch oog naar uw eigen bedrijf te kijken. Wat is het precies wat u te koop aanbiedt en wat hoort daar wel of juist niet bij? Dit helpt ook om vast te stellen op wat voor kopers u zich wilt gaan richten. Bepaal sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen, stel een winstverwachting voor de lange termijn vast en omschrijf het doel van de verkoop.

Treffen van voorbereidingen

Wanneer wij samen met u een goed en compleet plan van aanpak hebben gedaan, dan kan de volgende fase ingaan. We hebben het dan over de voorbereidingsfase. Dit is de fase waarin er een accountant of bedrijfsadviseur wordt ingeschakeld voor de nodige begeleiding van het project. Onder de voorbereidingen vallen ook het verkoop klaar maken van het bedrijf, het bepalen van de waarde en de bijbehorende verkoopprijs, het bijwerken van de administratie en het opstellen van een financieel en persoonlijk plan. In deze fase wordt ook alle informatie verzameld en vastgelegd, van de inventarisatielijst tot lopende overeenkomsten.

Het doorlopen van de transactiefase

Nadat de foto’s zijn gemaakt en de tekst is geschreven, gaan wij het voor u verspreiden in ons netwerk en/of online. Hormax heeft een groot actief zoekersbestand, dus vaak vinden al vrij snel een geïnteresseerde voor uw horecabedrijf. De transactiefase heeft vooral betrekking op het zoeken van kopers voor het horecabedrijf, op het onderhandelen met geïnteresseerde partijen en de uiteindelijke verkoop van het bedrijf. Er wordt wel eens gedacht dat deze fase overgeslagen kan worden wanneer het horecabedrijf wordt verkocht aan een bekende, zoals een vriend of een familielid. Dit is zeker niet het geval. Bij het verkopen van een horecabedrijf moeten altijd goede afspraken worden gemaakt, ook wanneer de zaak wordt verkocht aan een bekende.

In de meeste gevallen wordt er voor de transactiefase gebruik gemaakt van de kennis en expertise van een ervaren horecamakelaar. Alles wordt in deze fase afgehandeld, tot aan het opstellen en ondertekenen van het verkoopcontract.

De afrondende fase

In de meeste gevallen is de transactiefase de laatste fase. Het horecabedrijf is verkocht en de oud-horecaondernemer gaat zich focussen op andere activiteiten. De sleuteloverdracht is gedaan en de champagneglazen hebben geklonken. In sommige gevallen blijft de verkopende partij nog een tijd samenwerken met de nieuwe eigenaar van het horecabedrijf om alles goed te regelen. Dit kan het geval zijn als er nog zaken moeten worden afgehandeld of langzaam overgedragen worden. De afrondende fase is de laatste fase van het verkooptraject en daarmee ook de laatste fase waarin de horecaondernemer nog betrokken is bij het horecabedrijf dat inmiddels van iemand anders is. Als horecamakelaar zit onze taak er nu op en zijn we altijd bereikbaar voor vragen.

Wilt u uw horecabedrijf goed verkopen?

Wanneer u uw horecabedrijf of horecapand wilt verkopen, dan wilt u dit op een zo goed mogelijke manier doen. Het is daarom altijd verstandig om deskundig advies in te winnen en gebruik te maken van de dienstverlening van een ervaren horecamakelaar. Hiervoor bent u natuurlijk aan het juiste adres bij Hormax Horecamakelaars. Wilt u meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.