Nieuw horecabedrijf starten; maak een goede RI&E!

01 August, 2022

Het hebben van een RI&E, ook wel een risico-inventarisatie en -evaluatie, is in Nederland verplicht voor alle ondernemers die personeel in dienst hebben. Wanneer u een nieuw horecabedrijf wilt starten of een bestaande gaat overnemen, dan is het belangrijk om direct ook aandacht te besteden aan een goede RI&E. In het RI&E document staan alle aspecten rondom het veilig kunnen werken in het horecabedrijf. Dit document is erg interessant om ook door te leren als u mogelijk de zaak wilt overnemen.

De kwaliteit van het document geeft vaak al een eerst indicatie over de algemene staat van de horecazaak. Bij een nette en duidelijke RI&E weet u vaak zeker dat de eigenaar tijd en geld heeft gestoken in het verbeteren van de werkomgeving. Dit kan voor u als nieuwe eigenaar een hoop zorgen en kosten besparen.

Wilt u een horecabedrijf kopen, dan kunt u natuurlijk altijd bij Hormax Horecamakelaars terecht voor advies en begeleiding. Wij vertellen u graag in dit blog meer over het belang van het hebben van en nalezen, van een goede RI&E voor uw nieuwe horecabedrijf. Veel starters van een horecabedrijf denken hier te luchtig over.

Goede RI&E zorgt voor betere werkomgeving

Het verplicht hebben van een RI&E is natuurlijk niet zomaar tot stand gekomen. In de basis zorgt de RE&I ervoor dat u een optimaal inzicht heeft in de arbeidsrisico’s die er binnen uw horecagelegenheid bestaan. Daarnaast heeft u ook inzicht in de acties die u onderneemt om deze risico’s te beperken. Uiteindelijk zorgt een goede RI&E ervoor dat het risico op een bedrijfsongeval met 25% daalt. Vanzelfsprekend levert dit meerdere belangrijke voordelen op voor u als eigenaar. U kunt hierbij denken aan meer tevreden werknemers, een hogere productiviteit en een lagere uitval van personeel. Met een goede RI&E zorgt u makkelijker voor een werkomgeving die zowel veilig als gezond is, voor uzelf, uw personeel én uw gasten.

Bedrijfsblindheid voorkomen met RI&E en PvA

Ondernemers die al lang actief zijn binnen hetzelfde horecabedrijf kunnen op een bepaald moment last krijgen van bedrijfsblindheid. Door de jaren heen veranderen er zaken binnen het bedrijf, maar de visie van de ondernemer blijft hetzelfde. Er kunnen nieuwe risico’s vormen die door de ondernemer niet opgemerkt worden. De ondernemer is zo gewend aan het reilen en zeilen binnen zijn of haar bedrijf, dat eventuele risico’s gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Deze bedrijfsblindheid wordt opgelost met een jaarlijkse update en check van de RI&E en een PvA (Plan van Aanpak). Uiteraard geldt voor ondernemers met een nieuw horecabedrijf dat het ontwikkelen van bedrijfsblindheid wordt voorkomen wanneer er voortdurend aandacht wordt besteed aan de RI&E en een goed PvA.

Risico’s binnen een nieuw bedrijf vaststellen

Wanneer u een horecabedrijf koopt of overneemt, dan is het belangrijk om direct aandacht te besteden aan de RI&E en het bijbehorende Plan van Aanpak. In veel gevallen zal er een RI&E aanwezig zijn, zeker wanneer het een directe overname betreft. Ga er niet standaard van uit dat deze ook kloppend is. Het is verstandig om hier met een frisse blik naar te kijken. Mogelijk wilt u zaken veranderen zoals nieuwe apparatuur toevoegen, waardoor er nieuwe risico’s kunnen ontstaan die moeten worden aangepakt. Daarnaast is het altijd belangrijk om vanaf het begin een actueel beeld te hebben van de bestaande risico’s.

Gaat u starten als horecaondernemer? Dan is het altijd verstandig om direct een ervaren partij in te schakelen voor de RI&E en een bijbehorend PvA. U kunt ook op internet diverse checklists en voorbeeldplannen vinden. Deze helpen u op weg, maar controleer altijd of deze nog voldoen aan de laatste eisen.

Wilt u een horecabedrijf kopen?

Heeft u plannen om een bestaand horecabedrijf te kopen of een nieuwe zaak te starten? Hormax Horecamakelaars staat dan natuurlijk graag voor u klaar. Wij voorzien u van een professioneel, deskundig advies en zorgen voor een goede begeleiding bij de transactie. Uiteraard bent u bij ons ook welkom wanneer u uw horecabedrijf of horecapand juist wilt verkopen. Bent u benieuwd naar wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.