Belangrijkste verzekeringen voor horecaondernemers: 5 stuks

02 November, 2021

Als horecaondernemer wilt u terug kunnen vallen op de juiste verzekeringen wanneer dit nodig is. Er zijn veel verschillende verzekeringen en dekkingen beschikbaar, maar deze heeft u uiteraard niet allemaal nodig. Een deel is vooral afhankelijk van wat u precies doet en hoeveel risico u wilt afvangen. Toch zijn er ook een aantal verzekeringen die horecaondernemers eigenlijk altijd wel nodig hebben. Wij benoemen graag de 5 belangrijkste verzekeringen voor horecaondernemers.

1. BAV

Het is altijd belangrijk om een goede aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Er kan namelijk altijd iets gebeuren waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld, door een bezoeker of wellicht een medewerker die iets morst op een gast. Voor horecaondernemers is een goede BVA, ook wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, onmisbaar. Met deze verzekering bent u goed verzekerd wanneer u of één van uw medewerkers aansprakelijk wordt gesteld voor een ongeval, een fout of een andere calamiteit.

2. Inventaris/Goederenverzekering

U wilt er niet aan denken, maar het kan gebeuren. De inrichting van uw horecabedrijf raakt beschadigd, door bijvoorbeeld waterschade, brandschade, stormschade of vandalisme / inbraak. Er zijn meerdere calamiteiten en situaties denkbaar waarin uw inventaris schade oploopt. U wilt niet zonder inrichting en apparatuur komen te zitten. Dit zou in de meeste gevallen betekenen dat u de deuren tijdelijk moet sluiten en dit kost alleen maar nog meer geld. Sluit een goede inventaris/goederenverzekering af om dit te voorkomen.

Tip: controleer jaarlijks of alle nieuwe apparatuur inbegrepen zit in de dekking.

3. Verzuimverzekering

Personeel kan ziek worden en hierdoor uitvallen voor een korte of langere periode. Er kan een ongeval plaatsvinden, op de werkvloer of elders, waardoor een medewerker thuis komt te zitten. Een medewerker kan ook overspannen raken of een burn-out krijgen, waardoor deze langere tijd niet meer op de werkvloer verschijnt. Verzuim kost veel geld. Maar liefst 95 procent van het inkomen van de medewerker moet gedurende het eerste jaar verzuim doorbetaald worden. Voor het tweede jaar geldt een percentage van 75 procent. Deze salarisdoorbetalingen zijn gedekt wanneer u een verzuimverzekering heeft.

4. Bedrijfsschadeverzekering

Het risico op schade, en dan vooral brandschade, is groter binnen horecabedrijven dan binnen de meeste andere bedrijven. Er wordt immers gewerkt met open vuur, waardoor de risico’s in beginsel al hoger liggen. Een ongelukje zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. In de meeste gevallen betekent het dat u langere tijd gesloten moet blijven. In deze tijd maakt u zeer veel kosten en dat hakt er financieel flink in. In dit geval kunt u terugvallen op een bedrijfsschadeverzekering.

5. Rechtsbijstandsverzekering

U verwacht natuurlijk niet dat u te maken gaat krijgen met juridische procedures. In de regel probeert u het als horecaondernemer voor iedereen leuk en goed te houden binnen uw horecabedrijf. Toch, een conflict kan nooit worden uitgesloten en in het meest vervelende geval eindigt het in een juridische strijd. Het is dan prettig wanneer u zeker kunt zijn van een goede ondersteuning, begeleiding en advies op het gebied van recht en juridische procedures. Hiervoor heeft u een goede rechtsbijstandsverzekering nodig.

Ga van start als horecaondernemer

Wilt u een horecabedrijf gaan starten? Dan is het altijd goed om direct te zorgen voor de juiste verzekeringen voor horecaondernemers. Bent u er klaar voor en wilt u een horecabedrijf kopen? Dan staat Hormax Horecamakelaars graag voor u klaar met een professioneel advies. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.