Een horecabedrijf heeft natuurlijk apparatuur nodig om eten te kunnen bereiden. Als u een nieuwe zaak gaat starten, dan zijn de kosten voor horeca-apparatuur een grote post in uw begroting. Wanneer u horeca-apparatuur wilt aanschaffen, dan kunt u de financiering op meerdere manieren regelen. Op de eerste plaats zijn er drie verschillende leasemogelijkheden waar u gebruik van zou kunnen maken. Daarnaast kunt u de horeca-apparatuur kopen of huren.
Wat is nu financieel de meest voordelige optie voor u als horecaondernemer? Hormax Horecamakelaars bekijkt en adviseert dagelijks horecaondernemers met hun ondernemersplan voor een nieuwe zaak, taxatie of overname. Wij hebben dus de nodige ervaring rondom horeca-apparatuur. In dit blog geven wij u meer inzicht in de opties voor de aanschaf van horeca-apparatuur.
Horeca-apparatuur leasen: 3 leasevormen
Het kan een aantrekkelijke keuze zijn om horeca-apparatuur te leasen. Wanneer u interesse heeft in het leasen van horeca-apparatuur, dan kunt u kiezen uit meerdere leaseovereenkomsten. Dit is ook het geval wanneer u bijvoorbeeld een voertuig wilt leasen. Het is belangrijk om de verschillen te kennen, omdat elke leasevorm een eigen prijskaartje heeft. Wij leggen u de 3 leasevormen uit.
1. Full operational lease / operational lease met service
Full operational lease, ook wel operational lease met service, is een zeer complete vorm van leasen. Wanneer u middels deze leasevorm uw horeca-apparatuur aanschaft, dan draagt u niet de verantwoording over het onderhoud, de verzekering en de service van de betreffende apparatuur. Dit wordt allemaal door de leasemaatschappij geregeld en is dus ook bij de leasekosten inbegrepen. Dit maakt operational lease met service de duurste, maar tegelijkertijd ook de meest complete leasevorm.
2. Netto operational lease
Bij netto operational lease krijgt u de horeca-apparatuur niet in uw bezit, wat belangrijke voordelen voor, bijvoorbeeld, de zakelijke balans heeft. U bent geen eigenaar van de horeca-apparatuur. Vaak bestaat na afloop van de leasetermijn de optie om de apparatuur tegen een scherp tarief te kopen, waarna het wel uw eigendom wordt. Het belangrijkste verschil met operational lease met service is dat u bij netto operational lease zelf zorgt voor onderhoud, verzekering en verdere service. Deze kosten komen dus voor uw rekening.
3. Financial lease
Tot slot is er financial lease, waarbij de horeca-apparatuur vanaf het moment waarop het leasecontract start uw eigendom wordt. Dit betekent dat de u zelf alle kosten van, onder andere, onderhoud, verzekering en service voldoet en dat de apparatuur op uw zakelijke balans staat. Dit brengt enkele nadelen met zich mee, maar ook een aantal voordelen die u mogelijk wilt overwegen. Zo kunt u mogelijk profiteren van enkele fiscale voordelen, zoals fiscaal afschrijven, renteaftrek en investeringsaftrek. U moet er wel rekening mee houden dat deze leasevorm zorgt voor een schuld op uw zakelijke balans.
Uw eigen horeca-apparatuur kopen
Wanneer u voldoende vermogen heeft, dan is het uiteraard ook mogelijk om uw eigen horeca-apparatuur te kopen. In dit geval betaalt u de aanschafprijs zelf en is de apparatuur vanzelfsprekend direct uw eigendom. Horeca-apparatuur is relatief duur in aanschaf. Voor een goede oven bent u zeker een bedrag tussen de 12.000 en 15.000 euro kwijt. Wanneer we uit gaan van de laagste prijs en een levensduur van 10 jaar, dan moet u rekening houden met een jaarlijkse afschrijving van 1.100 euro en een restwaarde van 1.000 euro. In de praktijk is dit financieel voordeliger dan leasen. Uiteraard komen in dit geval de kosten voor onderhoud, verzekering en overige service ook voor uw rekening.
Tip: Via landelijk bekende online veilingwebsites kunt u regelmatig prima keukenapparatuur kopen tegen een voordelige prijs. Tweedehands apparatuur kan vaak nog wel enkele jaren mee.
Uw horeca-apparatuur huren
Het huren van horeca-apparatuur ligt in de meeste gevallen niet voor de hand, maar kan zeker wel de meest voordelige keuze zijn wanneer u de apparatuur niet het hele jaar rond nodig heeft. Gebruikt u bepaalde horeca-apparatuur uitsluitend in de zomer? Dan is het een stuk voordeliger om de apparatuur voor 3 maanden te huren dan dat u de apparatuur gaat leasen of kopen. Uiteindelijk wordt de apparatuur in dit geval 9 maanden per jaar niet gebruikt. Horeca-apparatuur huren, kan dus zeker het overwegen waard zijn wanneer u de apparatuur niet het hele jaar rond gebruikt.
De financiering moet bij uw horecabedrijf passen
Er kan niet worden aangegeven welke optie standaard de beste keuze is. Een startende horecaondernemer kan onvoldoende kapitaal hebben om nieuwe horeca-apparatuur te kopen, terwijl dit voor de succesvolle gevestigde ondernemer financieel wél de meest voordelige keuze kan zijn. Het is daarom belangrijk om vooral goed te kijken naar de mogelijkheden van uw bedrijf. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en ontdek welke financiering op dit moment het best aansluit bij uw horecabedrijf.
Starten met een horecabedrijf?
Gaat u nog starten met een horecabedrijf en bent u op zoek naar het ideale horecapand? Dan staat Hormax Horecamakelaars met een deskundig advies voor u klaar. Uiteraard kunt u online al een kijkje nemen in ons actuele aanbod. U bent ook van harte welkom wanneer u uw horecabedrijf juist wilt verkopen. Wij begeleiden u door het hele proces. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.