Onderzoek: Gemiddelde besteding per tafel boven € 100

01 October, 2023

De Nederlandse restaurantindustrie blijft zich ontwikkelen en weet steeds opnieuw te verrassen met boeiende inzichten die voor innovatieve eetconcepten en gastvrijheidsstrategieën. Onlangs heeft marktonderzoeksbureau Multiscope een opvallend benchmarkonderzoek uitgevoerd onder 17 vooraanstaande restaurantketens in Nederland, waarbij diverse aspecten, waaronder bezoekfrequentie, keuzemotivatie en bestedingspatronen, onder de loep werden genomen.

In dit artikel nemen wij de belangrijke uitkomsten met u door. Als u namelijk een nieuw horecabedrijf wilt starten of uw concept vorm aan het geven bent, dan heeft dit u waardevolle inzichten. De uitkomsten van dit onderzoek kunt u gebruiken in uw businessplan.

Nederlanders gaan weer vaker uit eten

Duidelijk is dat we allemaal weer wat vaker de deur uit gaan voor een goede maaltijd. In het afgelopen jaar bezochten maar liefst 6,8 miljoen Nederlanders één van de grote restaurantketens in het land, waarbij ze gezamenlijk een bedrag van €2,2 miljard hebben uitgegeven. Het gemiddelde bedrag dat per tafel in formulerestaurants werd besteed, bedroeg een indrukwekkende €115,-.

Interessant genoeg toont het onderzoek aan dat de leeftijd van gasten invloed heeft op hun bestedingsgedrag. De 50-plussers geven gemiddeld €131,- per tafel uit, terwijl de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar een gemiddelde rekening van €97,- heeft.

Bij nader onderzoek van bij enkele bekende restaurantformules kwam naar voren dat daar de gemiddelde bestedingen ronde 199 euro per tafelgezelschap lag. Daarentegen meldden andere formules dat de gemiddelde bestedingen ronde €49,- per tafel lagen. Deze gegevens bieden waardevolle inzichten, vooral voor ondernemers die op zoek zijn naar manieren om hun concepten te optimaliseren of te vernieuwen.

Meer uitgaven binnen de horecasector

De notie van bestedingen strekt zich ook uit tot de bredere Nederlandse foodservice-industrie. In 2023 geven Nederlanders van 18 jaar en ouder gemiddeld €1.427,- per persoon uit in deze sector, niet alleen in restaurants, maar ook in andere eetgelegenheden, variërend van snackbars tot sterrenrestaurants. Een opvallend detail is dat jongere generaties, vanwege hun hogere bezoekfrequentie, het meest uitgeven.

Dit recente onderzoek van Multiscope werpt een boeiend licht op de bestedingspatronen van restaurantbezoekers in Nederland en biedt waardevolle inzichten voor zowel restaurantexploitanten als investeerders in de branche. Het feit dat het gemiddelde bedrag dat per tafel wordt besteed boven de €100,- ligt, benadrukt de potentie van de Nederlandse restaurantmarkt en de mogelijkheden voor groei en innovatie.

Meer kansen op het gebied van marketing en personalisatie

De leeftijdsgebonden verschillen in bestedingsgedrag tonen aan dat restaurantketens hun marketing- en menustrategieën kunnen afstemmen op verschillende doelgroepen. Oudere gasten lijken meer bereid te zijn om te investeren in een culinaire ervaring, terwijl jongere gasten mogelijk prijsbewuster zijn. Dit biedt kansen voor gepersonaliseerde marketingcampagnes en menu-aanpassingen.

Voor individuele restauranteigenaren is het begrijpen van hun gemiddelde bestedingsbedrag per tafel van cruciaal belang om de winstgevendheid te maximaliseren. Dit kan variëren op basis van locatie, type keuken, servicekwaliteit en andere factoren. Het vergelijken van hun eigen prestaties met benchmarkgegevens kan restauranthouders helpen om doelgerichte strategieën te ontwikkelen om de gemiddelde besteding te verhogen.

Wilt u ook uw horecadroom najagen?

Bij Hormax begrijpen we dat het analyseren van cijfers en trends in de horecasector een uitdaging kan zijn. Of u nu overweegt te investeren in een bestaand concept of op het punt staat uw eigen culinaire onderneming te starten, onze ervaren horecamakelaars staan klaar. Wij begeleiden u graag met op maat gemaakte oplossingen en deskundig advies, gebaseerd op tien jaar ervaring in de branche.

Wij helpen u graag wanneer u uw horecadroom wilt gaan najagen. Heeft u plannen om een horecabedrijf te starten, te kopen of wellicht te verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over wat wij precies voor u kunnen betekenen.