Het belang van een goede locatie van uw horecabedrijf

01 September, 2023

Er zijn diverse factoren die het succes van uw horecabedrijf bepalen. De locatie van uw horecabedrijf is van grote mate bepalend voor het succes van de zaak. U wilt bij de aankoop of overname op meerdere factoren letten. Hoeveel horecabedrijven zijn er in dezelfde straat gevestigd? Welke andere zaken zijn in de directe omgeving te vinden? Is er sprake van winkelend publiek, of juist niet? Is het makkelijk te vinden en zijn er parkeergelegenheden?

Het kan lastig zijn om de ideale locatie voor uw horecabedrijf te vinden, juist omdat zo veel zaken een rol spelen. U wilt zeker zijn dat u een goede locatie vindt, waarmee u optimaal uw voordeel mee kunt doen. Hormax Horecamakelaars geeft u inzicht in een aantal zaken waar u aan moet denken. In dit blog delen we enkele handige tips.

? Heeft u overigens al een blik geworpen op ons actuele aanbod van horecabedrijven? Kijk rond en als u meer wilt weten dan kunt een brochure aanvragen of contact met ons opnemen. Hierbij 5 tips over het belang van een goede locatie

1. Uw beschikbare budget voor het horecapand

Heel belangrijk is natuurlijk uw budget. Het horecapand of zaak moet kunnen worden gekocht of gehuurd tegen een prijs die bij uw zakelijke bestedingsruimte past. De locatie staat vaak nauw in verband met de prijs. De huurprijzen in drukke winkelstraten liggen vaak aanzienlijk hoger dan de huurprijzen in wat rustigere gebieden rondom het centrum. Ditzelfde geldt voor de koopprijzen. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden die binnen uw budget passen én die aansluiten bij uw wensen op het gebied van locatie.

2. Een gebied markeren voor uw zoektocht

Voordat u gaat zoeken naar een locatie voor uw horecabedrijf is het goed om een gebied te markeren. Dit doet u door alle voordelen en nadelen van bepaalde gebieden tegen elkaar af te wegen. De stad is drukker, waardoor u meer gasten kunt ontvangen, maar er gelden ook wel strengere regels rondom terrassen en verbouwingen, de huur- en koopprijzen liggen hoger, u heeft meer concurrentie om tegenop te boksen. Bedenk u in wat voor gebied u wilt gaan ondernemen, zodat u gerichter aan uw zoektocht kunt beginnen.

3. Juridische beperkingen en vergunningen

Iedere locatie brengt andere mogelijkheden en kansen met zich mee, maar ook juridische beperkingen en eisen op het gebied van vergunningen. Het is dan ook heel belangrijk om goed te letten op waar u wel en niet mee te maken krijgt als u voor een bepaald horecapand kiest. Welke vergunningen heeft u wel en niet nodig? Rusten er specifieke juridische beperkingen op het pand die uw plannen misschien wel in de weg staan? De mogelijkheden moeten wel passen met uw plannen. Kijk ook naar de omgeving. Horecabedrijven gelegen nabij of in natuurgebieden gelden vaak nog meer regels.

4. Groeimogelijkheden van een horecapand

Als ondernemer wilt u altijd verder, altijd uitbreiden, altijd meer omzet vergaren. Voor verreweg de meeste ondernemers geldt dat zij door de jaren heen willen groeien. Het is met het oog daarop goed om te kijken wat de groeimogelijkheden van een bepaald horecapand zijn. Loopt uw horecabedrijf goed, dan wilt u wellicht uitbouwen of u wilt het terras vergroten. Is dit mogelijk op de locatie die u voor ogen heeft? Wie zijn uw buren en wat zijn hun plannen in de komende jaren?

5. Leer van ervaringen van anderen

Bedenk u altijd dat een locatie niet zo goed of zo slecht hoeft te zijn als u denkt. Veel locaties kunnen voor verrassingen zorgen, in positieve of negatieve zin. Het is daarom altijd goed om eens na te gaan wat de ervaringen van anderen met de locatie zijn. Welke horecabedrijven hebben de locatie in het verleden in gebruik gehad en hoe hebben zij de periode op die locatie ervaren? Wat kunnen zij u vertellen over de locatie? Praat met andere ondernemers uit de straat en met bezoekers die langslopen. Een gesprek met de ondernemersvereniging kan ook nieuwe inzichten opleveren.

Hormax biedt een deskundig advies

Het succes van een horecabedrijf staat voor een goed deel in verband met de locatie. Het is daarom heel belangrijk om de juiste locatie te vinden voor uw horecabedrijf. Hormax Horecamakelaars helpt u hier graag bij. Wij staan voor u klaar met een deskundig advies en denken graag met u mee. Bekijk ons actuele aanbod online of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.

Samen met uw wensen gaan wij op zoek naar een geschikte locatie voor uw horecadroom.