De 8 veelgestelde vragen aan een Horecamakelaar

01 July, 2023

Het overwegen van een aankoop, verkoop of waardering van een horecabedrijf is een ingrijpende stap. Er zijn zoveel aspecten om rekening mee te houden, van de financiële overwegingen tot de operationele details, tot zelfs de persoonlijke en emotionele. Het is een wereld vol uitdagingen, maar ook vol kansen. Als u een keuze heeft gemaakt, dan zult u waarschijnlijk worden geconfronteerd met een wirwar van vragen en twijfels.

Bij Hormax Horecamakelaars zijn we bekend met de veelheid aan vragen die horecaondernemers en aspirant-ondernemers zoals u hebben. Met tientallen jaren ervaring in de branche hebben we talloze transacties begeleid en alle mogelijke situaties meegemaakt. Wij begrijpen de complexiteit van deze beslissingen en de impact.

Veelgestelde vragen aan ons

Daarom hebben we besloten om dit blog te schrijven, waarin we de acht meest gestelde vragen behandelen die we regelmatig van onze klanten ontvangen. Ons doel is om enige helderheid te verschaffen in dit doolhof van informatie, zodat u zich beter geïnformeerd en zekerder voelt in uw besluitvorming.

Dus of u nu een ervaren horecaondernemer bent die overweegt te verkopen, of u bent nieuw in de horecawereld en denkt aan het kopen van uw eerste bedrijf, of u wilt gewoon een nauwkeurige waardering van uw huidige onderneming, lees verder.

1. Wat is de verkoopwaarde van horeca?

De onderhandse verkoopwaarde van horeca is een term die vaak wordt gebruikt in taxatierapporten van horeca. Deze waarde vertegenwoordigt de prijs die tot stand zou komen bij een verkoop in het vrije commerciële verkeer, waarbij zowel koper als verkoper handelen uit vrije wil en na behoorlijk onderzoek. Een taxatie speelt daarbij een belangrijke rol.

2. Wat is horeca Goodwill?

Goodwill in de horeca kan op verschillende manieren worden gedefinieerd, maar het kan het best worden omschreven als het verschil tussen de waarde van de inventaris/huurdersbelang en de totale waarde van het horecabedrijf (“de meerwaarde”). Dit omvat factoren zoals reputatie, klantenkring, locatie, enzovoort. Lees verder in dit blog.

3. Wat behoort tot inventaris bij waardering van horeca?

Bij de waardering van een horecabedrijf omvat de inventaris alle items die tot het bedrijf behoren en noodzakelijk zijn voor de werking ervan. Dit kan variëren van keukenapparatuur en meubilair tot voorraad en kassa’s en exclusief inventaris onderdelen die geleased, gehuurd of in bruikleen zijn.

4. Wat is een horecamakelaar?

Een horecamakelaar is een specialist in horecataxaties, advies en bemiddeling bij de aankoop en verkoop van horecabedrijven en -panden. De makelaar biedt begeleiding en expertise om het proces soepel en efficiënt te laten verlopen. Lees verder in dit blog.

5. Wat is een geldleningovereenkomst voor de horeca?

Een geldleningovereenkomst voor de horeca kan worden aangegaan als een deel van de financiering van een horecabedrijf wordt verzorgd door bijvoorbeeld een particuliere investeerder. In sommige gevallen kan dit zelfs de verkoper van het bedrijf zijn.

6. Wat is een horeca pachtcontract?

Hoewel pacht juridisch gezien geen correcte term is, wordt in de volksmond het huren van een horecaonderneming vaak pachten genoemd. Dit type overeenkomst bepaalt de voorwaarden waaronder een pachter (huurder) het horecabedrijf van een verpachter (verhuurder) kan gebruiken.

7. Wat is een horeca huurcontract?

Een horeca huurcontract is een overeenkomst die de afspraken tussen huurder en verhuurder van een horecapand vaststelt. Het is van cruciaal belang dat deze afspraken op de juiste wijze worden vastgesteld om eventuele misverstanden of geschillen te voorkomen. Lees ook ons blog met zeven aandachtspunten bij een huurcontract.

8. Wat is een horeca koopcontract?

Bij de verkoop van een horecaonderneming maakt men gebruik van een horeca koopcontract. Dit contract bevat specifieke horecagerelateerde artikelen die belangrijk zijn voor zowel koper als verkoper. In dit document staan alle afspraken over de overname.

Horeca makelaar is geen gewone makelaar

De wereld van de horecamakelaardij is een complex geheel, daarom is het goed om een horecamakelaar in te schakelen. Bij Hormax Horecamakelaars hebben we de kennis, de ervaring en vooral de passie om u te begeleiden en te adviseren.

Ons team van professionals staat klaar om u bij te staan. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie, of om een gesprek te plannen waarin we uw specifieke situatie kunnen bespreken.