Terrasseizoen is begonnen: check de regels bij de gemeente

15 May, 2024

Het terrasseizoen is een van de meest winstgevende tijden van het jaar voor horecaondernemers. Zonnige dagen nodigen gasten uit om buiten te zitten, te genieten van een drankje, en de wereld voorbij te zien gaan. Echter, voordat de eerste stoel op de stoep gezet wordt, is het belangrijk voor elke ondernemer om op de hoogte te zijn van de lokale terrasregels die in hun gemeente gelden. Deze regels kunnen sterk variëren en hebben significante invloed op zowel de bedrijfsvoering als de klanttevredenheid.

In dit artikel deelt het team van Hormax Horecamakelaars enkele punten waar veel gemeenten streng op zijn als het gaat om de terrassen bij horecabedrijven.

1. Vergunningen

In veel gemeenten is een speciale terrasvergunning nodig. Deze vergunningen zijn bedoeld om zowel ondernemers als het publiek te beschermen, en om ervoor te zorgen dat terrassen geen overlast of gevaar vormen voor andere weggebruikers. Het aanvragen van een vergunning kan soms een complex proces zijn, afhankelijk van de grootte van je terras en de locatie. Het is belangrijk om dit goed uit te zoeken en op tijd je aanvraag in te dienen om te voorkomen dat je terras later in het seizoen gesloten moet worden.

2. Openingstijden

Sommige gemeenten stellen strikte eisen aan de openingstijden van terrassen. Deze kunnen variëren van gemeente tot gemeente. Zo mag in de ene gemeente een terras tot middernacht open zijn, terwijl in een andere gemeente het terras om tien uur ‘s avonds al moet sluiten. Deze tijden kunnen ook afhangen van de dag van de week of speciale evenementen in de stad.

3. Geluidsnormen

Een ander belangrijk aspect van het terrasbeleid zijn de geluidsnormen. Terrassen kunnen een bron van geluidsoverlast zijn, en veel gemeenten hebben regels opgesteld om dit te beperken. Dit kan betekenen dat je als ondernemer moet investeren in geluidsdempende materialen of dat live muziek op het terras beperkt is.

4. Ruimtegebruik

De ruimte die een terras inneemt, is vaak strikt gereguleerd. Er moet voldoende ruimte overblijven op de stoep voor voetgangers, inclusief genoeg ruimte voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De exacte eisen kunnen variëren, dus het is belangrijk om precies te weten wat jouw gemeente voorschrijft.

5. Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is altijd een prioriteit. Dit omvat alles van de juiste plaatsing van brandblussers tot nooduitgangen die duidelijk gemarkeerd en toegankelijk zijn. Ook moet het meubilair veilig en stabiel zijn om ongelukken te voorkomen.

Horecamakelaar met ervaring

Bij Hormax zijn we er om je te helpen bij elke stap van dit proces. Bij de start van de vergunningsaanvraag tot het adviseren over de beste praktijken voor jouw terras, wij staan klaar om je terrasseizoen zo succesvol mogelijk te maken. Met de juiste kennis en voorbereiding kan je terras een veilige en plezierige plek worden voor iedereen. Benieuwd naar onze aanpak, ervaring en kennis? Neem contact met ons op!

Geniet van het seizoen en de vele mogelijkheden die je terras biedt, maar vergeet niet de regels die jouw lokale overheid heeft gesteld. Ze zijn er om een reden, en door ze te volgen, zorg je voor een soepele bedrijfsvoering en tevreden klanten.